Nafta pojeftinila zbog loše ekonomske prognoze

Dodajte komentar

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u NJujorku pojeftinila na ispod 89 dolara za barel, usljed pesimističnih izgleda za američku privredu.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u avgustu je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 60 centi na 88,62 dolar za barel, dok je sa druge strane evropska “brent” nafta je na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupila za 72 centa na 103,28 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Cijena najvažnije energetske sirovine je na berzi u NJujorku rasla poslednjih nekoliko dana, ali je i dalje značajno niža u odnosu na nivo od 106 dolara za barel od pre oko dva meseca.

Pojeftinjenje nafte je posledica dužničke krize u evrozoni i posustajanja ekonomskog rasta SAD i Kine, što podstiče očekivanja da će tražnja “tečnog zlata” pasti.

Juče je cijena nafte nešto porasla zahvaljujući optimističnoj prognozi za građevinski sektor u SAD i rastu tamošnje industrijske proizvodnje, ali je zatim došlo do pada cijene nakon što je upozorenje šefa američke Uprave federalnih rezervi, Bena Benankija, o stanju te najveće svetske privrede izazvalo pad berzanskih indeksa u Aziji.

Investitori su se nadali da će Bernanki pred Komitetom za bankarstvo američkog Senata govoriti o novim stimulativnim merama, ali on to nije uradio, već je upozorio da SAD-u preti novi talas recesije ukoliko Kongres ne spreči preteću budžetsku krizu.

Izvor: nezavisne.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *