Moody's snizio rejtinge za dugoročno zaduživanje 10 italijanskih banaka

Dodajte komentar

Agencija za kreditne rejtinge Moody's Investors Service snizila je rejtinge za dugoročno zaduživanje 10 italijanskih banaka i triju finansijskih institucija za jedan do dva stupnja, dodijelivši im negativnu prognozu, nakon odgovarajućeg smanjenja kreditnog rejtinga Italije prošle sedmice.

Agencija napominje da sniženje rejtinga za dugoročno zaduživanje Italije odražava povećani rizik da vlada možda neće moći pružiti finansijsku podršku tamošnjim bankama u finansijskim teškoćama, navodi se u saopštenju Moody'sa od ponedjeljka.

Ujedno ističu da je značajna izloženost italijanskih banaka domaćoj ekonomiji, uz visoku direktnu izloženost državnom dugu, dovela do toga da samostalni kreditni rejtinzi ne budu viši od rejtinga države.

Sniženi su tako rejtinzi za dugoročno zaduživanje UniCredita, Intese Sanpaolo i Banke IMI za dva nivoa, na ‘Baa2’, koliko iznosi i kreditnim rejting Italije.

Sniženi su i rejtinzi banaka Banca Monte Parma, Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza, Banca Popolare Friuladria i GE Capital SpA, i to za jedan stupanj, na ‘Baa2’. Na isti nivo sniženi su i rejtinzi banaka Banca CR Firenze, Cassa Depositi e Prestiti i Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare.

Nadalje, rejtinzi banaka Banca Carige i Credito Emiliano spušteni su za jedan nivo, na ‘Baa3’. Banci Banca Nazionale del Lavoro potvrđen je rejting ‘Baa2’. UniCreditovom ogranku UniCredit Leasing rejting je snižen za jedan nivo, na ‘Baa3’.

Prognoza za rejtinge navedenih banaka je negativna, navodi se u saopštenju Moody'sa.

Prošle nedjelje Moody's je snizio kreditni rejting Italije na ‘Baa2’, što je svega dva nivoa iznad ‘bezvrijednog’ statusa. Prognoza je negativna.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *