U Njemačkoj državna pomoć za nezaposlene 374 eura

Dodajte komentar

Njemački sudovi raspravljaju da li se može živjeti sa 374 eura mjesečne državne pomoći?

U ekonomski najmoćnijoj zemlji EU osobe koje su duže vrijeme bez posla primaju pomoć u visini od 374 eura.

U prvoj godini nakon gubitka radnog mjesta dijeli se tzv. “pomoć za nezaposlene 1″ koja iznosi između 60 i 70 odsto posljednje plate.

Uz isplatu ove pomoći, koja se finansira iz državnog budžeta, opštine daju za troškove stanovanja ugroženim licima i to u punom iznosu. Tako za život ostaju 374 eura.

Savezna vlada smatra da je to dovoljno, ali mnogi koji primaju pomoć nisu tog mišljenja.

Uprkos mnogim tužbama (u najnovijoj je nezaposlena žena od države tražila 1.000 evra mjesečno – i izgubila) sudovi su do sada dolazili do zaključka da je 374 eura primjerena svota da bi jedna odrasla osoba u Njemačkoj mogla da vodi normalan život.

Sindikati su na strani nezaposlenih. Sa 374 eura ne može se ni izbliza mjesečno preživjeti, a da taj život bude dostojan čovjeka – smatraju sindikalci.

Država bi, smatraju oni, trebalo da u potpunosti revidira kalkulaciju po kojoj se došlo do iznosa od 374 eura.

Kao ilustraciju pogrešne i nerealne kalkulacije pomoći za nezaposlene uzima se primjer prema kome država za troškove kupovine pelena mjesečno odobrava samo 6,93 evra, a za sladoled ili neki manji obrok tokom školskih izleta 1,15 eura. Svima je jasno da ovi iznosi nisu realni.

Kako su onda državni službenici došli do brojki koje kod mnogih izazivaju nevjericu? Gdje počinje potreba a gdje luksuz?

Postoje mnogi koji smatraju da je i ova pomoć previsoka i da ona nezaposlene ne motiviše da traže novi posao.

Tako npr. u Berlinu, gdje su cijene iznamljivanja stanova još uvijek relativno niske, nezaposleni prima mjesečno (zajedno sa pomoći za stanovanje) 752 eura.

Ni mnogi koji su zaposleni u nižem platežnom sektoru (pomoćne prodavačice, frizerke, poslovi u ugostiteljstvu) mjesečno ne zarade mnogo više – objašnjavaju kritičari visine ove pomoći, a prenosi Dojče vele.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *