SAD sprema tužbe protiv banaka umiješanih u skandal

Dodajte komentar

Američko ministarstvo pravosuđa priprema krivične prijave protiv velikih banaka i privatnih lica zbog namještanja međubankarskih kamatnih stopa, izvijestio je New York Times.

Skandal Libor najizraženiji je u Londonu, gdje se javnost žali da je regulacija banaka u Britaniji posustala, dok se drugdje u svijetu razmatraju posljedice po potrošače i moguća umiješanost američkih regulatora. 

Izvještaj o mogućim krivičnim prijavama dolazi dok privatni istražitelji u Sjedinjenim Američkim državama pripremaju tužbe, a pokrenuta je i istraga regulatorne komisije.

Prema dokumentima koje je u subotu objavila američka Uprava federalnih rezervi (Fed), otkriveno je da je Fed saznao 2008. da banke govore neistine o međubankarskim kamatnim stopama.

Referentna stopa 

Email poruke, transkripti telefonskih poziva i interni izvještaji koje je objavio njujorški ured Fed-a, pokazuju da je regulatoru izričito rečeno da banke daju pogrešne podatke o svom doprinosu međubankarskoj kamatnoj stopi Libor.

Libor se koristi kao referentna stopa za određivanje niza kamatnih stopa širom svijeta, od onih koje plaćaju Amerikanci koji posjeduju kreditne kartice, do onih na hipoteke u Evropi.

Libor se svakodnevno određuje u Londonu.

Očekuje se da će kasnije ovog mjeseca bankarska komisija američkog Senata ispitivati ministra finansija Timothyja Geithnera i šefa Fed-a Bena Bernankeja.

Dosadašnje tužbe u SAD-u nisu uzimale u obzir direktno namještanje Libora, nego posljedice koje je ovo namještanje imalo po proizvode koji su bili direktno vezani za Libor.

Prema advokatskoj firmi Sedgwick, podnesena je barem 21 grupna tužba, dok su finansijski regulatori i pravosudni organi u SAD-u, Evropskoj uniji, Japanu, Kanadi i Švajcarskoj takođe pokrenuli istrage.

biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *