Grčka želi da Vlada pokrene nove pregovore

Dodajte komentar

Većina Grka želi da Vlada pokrene nove pregovore o uslovima za dobijanje finansijske pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF, pokazuju rezultati novih anketa. Grčka zavisi od fondova EU i MMF-a radi isplate svakodnevnih troškova državne uprave, ali u zamjenu za drugi zajam od 130 milijardi evra mora da provede oštre reforme, koje su dovele do najveće recesije od Drugog svjetskog rata i rasta nezaposlenosti na 20 odsto.

Anketa agencije MRB pokazala je da 73,9 odsto građana želi da nova koaliciona Vlada ispuni obećanja i zatraži nove pregovore o zajmu, čak i ukoliko to ugrozi članstvo zemlje u evrozoni.

Više od 50 odsto anketiranih vjeruje da će Grčka ostati u evrozoni, a 60,4 odsto smatra da će međunarodni kreditori dati Grčkoj više vremena da primijeni oštre mjere štednje, radi smanjenja deficita.

Novi grčki ministar finansija Janis Sturnaras obećao je prošle sedmice u Briselu da će Grčka ispuniti uslove postojećeg sporazuma o finansijskoj pomoći.

Rezultati ankete agencije Kapa za list “To vima” pokazuju da se više od 90 odsto građana protivi bilo kakvom daljem povećanju poreza ili smanjenju plata, prenio je Rojters.

Ovo su bile prve ankete među građanima od izbora 17. juna, na kojima su konzervativci odnijeli pobjedu nad radikalnom ljevičarskom strankom Siriza, koja se zalaže za raskid sporazuma sa kreditorima.

Očekuje se da će nova vlada sljedeće sedmice predstaviti mjere za uštedu 11,7 milijardi evra u 2013. i 2014. godini.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *