Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 09.07.2012. – 13.07.2012.

Dodajte komentar

Protekle sedmice zabeležen je nastavak trenda blagog oporavka tržišta, dok se promet vinuo do rekordnih visina zahvaljujući jednokratnoj transakciji akcijama Srpske fabrike stakla (SFSP). Ukupan promet u trgovanju iznosio je 22,3 miliona evra kome je sa skoro 90 procenata dala doprinos ova velika transakcija. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, oporavio se nevelikih 0,13 odsto, dok je bitnije od toga da se ova korpa akcija već četvrtu nedelju zaredom nalazi u pozitivnoj teritoriji.

Akcije – Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bila je Srpska fabrika stakla sa realizacijom od 2,3 milijarde dinara kao posledica transakcije u kojoj je 44,2 odsto akcija ove kompanije Srbijagas prodao bugarskom konzorcijumu koji predvodi sofijski Glass Industry. Ova transakcija bila je samo logičan sled martovskog sporazuma o preuzimanju paraćinske staklare koji je sa bugarskim konzorcijumom potpisala Agencija za privatizaciju. Odmah nakon ove transakcije usledilo je i objavljivanje namere za preuzimanje i preostalih akcija od strane sada već većinskog vlasnika paraćinske kompanije.

Od ostalih hartija iz realnog sektora, najprometnija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 37,8 miliona dinara uz rast na nedeljnom nivou od 1,5 odsto. NIS je tokom sedmice beležio snažnu tražnju pa je i preskakao nivo od 630 dinara, da bi poslednjeg trgovačkog dana zabeležena negativna korekcija nakon osmodnevnog uzlaznog trenda. Požarevački konditor Bambi-Banat (BMBI) registrovao je promet od 13,6 miliona dinara u rasponu 19.500-20.000 dinara, dok se među prometnije akcije svrstala i novopazarska ciglana Sloga (SLNP) sa prometom od 6,8 miliona dinara.

Osim NIS-a, akcije sa listinga nisu beležile značajnije promete. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zabeležio je skok od 3,8 odsto uz i dalje veoma slabu investicionu aktivnost, dok se Energoprojekt holding (ENHL) spustio na 425 dinara takođe uz skromnu realizaciju. Posle nekoliko sedmica velikih prometa, bečejski Sojaprotein (SJPT) pao je ispod psihološke granice od 500 dinara uz promet od 4,9 miliona dinara.

Najprometnija bankarska akcija bila je niška AIK banka (AIKB) koja je ostvarila promet od 92,7 miliona dinara zahvaljujući trgovanju od petka kada je i ostvareno gro realizacije na nivou od 1.405 dinara. Ova niška banka je zabeležila rast na sedmičnom nivou od 3,8 odsto, okončavši nedelju iznad granice od 1.400 dinara prvi put od kraja maja. Veliki promet od 49,8 miliona dinara registrovala je novosadska Razvojna banka (MTBN), ali je gro realizacije bila direktna posledica prekomponovanja portfeljnih pozicija u okviru osiguravajuće kuće DDOR. Posle dužeg vremena trgovalo se akcijama Univerzal banke (UNBN), uglavnom na ceni od 1.820 dinara, dok je najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), pala dodatnih 4,2 odsto na 1.332 dinara. 

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 0,26 miliona evra, a najprometnije su bile serije koje su najkraće po roku dospeća (A2013 i A2014). Ove obveznice su tokom nedelje registrovale kontinuiran rast vrednosti pa su dostigle prinose od 5,26 i 5,76 odsto, respektivno.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija. Tromesečni trezorski zapisi nominalne vrednosti pet milijardi dinara realizovani su sa uspešnošću od 86,7 odsto, dok je prinosna stopa iznosila 12,7 odsto. Godišnje trezorske note emitovane u evrima prodate su sa natpolovičnim uspehom dok je stopa prinosa bila 6,15 procenata. Ukupna emisija je iznosila 35 miliona evra.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *