JP Morgan prijavila 4,4 milijarde gubitka

Dodajte komentar

Najveća po aktivi američka banka JPMorgan Chase & Co. prijavila je 4.4 milijarde gubitka što je spustilo njen profit za devet posto u drugom kvartalu ove godine.

Tako je neto prihod pao na 4.96 miljardi dok je u istom periodu lani iznosio 5.43 milijardi dolara, a cijena dionice pala je s 1.27 na 1.21 dolara, poručili su iz banke. 

Taj je gubitak znatno veći od predviđenog.

Podsjetimo, izvršni direktor Jamie Dimon 10. maja izjavio je kako je banka izgubila više od 2 milijarde dolara zbog loših odluka njihove kancelarije u Londonu i pogrešne strategije osiguranja ulaganja u travnju ove godine, dodavši  da bi dug mogao porasti za još dodatnih milijardu dolara u sljedećem kvartalu.

Nakon te objave u dva dana trgovanja na berzi, dionica JPMorgan Chasea pala je za 12 posto, a banka je izgubila gotovo 20 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

Dimon je tada izjavljivao kako je bio u smrtnoj zabludi kada je odlučio ignorisati sumnje oko očito pogrešnog poslovanja ove banke te da je banka napravila strašnu i nečuvenu grešku za koju nema ispravke.

Autor/Izvor: bankar.me/biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *