Analitičari tvrde da je najgore vrijeme za euro prošlo,mešetari se ne slažu sa tim

Dodajte komentar

Svi se i dalje pitaju šta će biti sa eurom.

Posljednji summit EU donio je pozitivne odluke koje su u prvi mah smirile strahove tržišta pa su zemlje u najvećim problemima, prije svega Italija i Španija, dobile kratak predah i uspjele da se zaduže uz bitno niže kamate.

No, špekulanti nikad nisu zadovoljni pa su ubrzo zaključili kako mjere koje su najavljene na summitu neće dovoljno brzo donijeti pozitivne pomake – jedna od ključnih je najava da će Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM) omogućiti bankama da same, bez nacionalne kontrole, koriste sredstva tog fonda. Previše je toga ostalo nedorečeno pa su se već u ponedjeljak i Španijka i Italija opet našle u neugodnoj poziciji – kamate na njihove obveznice su se opet popele iznad 7 posto, što znači da im tržišta ne vjeruju. Bloomberg je objavio dodatno zbunjujuću vijest. Dok, naime, analitičari tvrde kako je najgore kad je o euru riječ ove godine prošlo, tržišta se sa tim baš i ne slažu.

Tako Nick Bennebroek, čelnik valutne strategije banke Wells Fargo, za Bloomberg izjavljuje kako su “odluke donešene u junu pozitivne, ali ćemo nastaviti da pratimo podsticajne korake centralnih banaka”.

Još je jasniji bio Emmanuel Ng, valutni strateg za Kinesku bankarsku korporaciju sa sjedištem u Singapuru, koji smatra da “nije riječ o sudnjem danu. Pokušavaju riješiti nastali nered, što bi trebalo da pozitivno utiče na mogući kolaps eura”.

Mešetari se pak sa tim ne slažu. Oni smatraju da mjere neće biti dovoljne kako bi zaustavile stezanje evropske ekonomije – ove se godine očekuje pad od 0,4 posto, čemu pridodaju rast nezaposlenosti na rekordni nivo od 1,1 posto.

“Evropa je vrlo jednostavna priča”, navodi Richard Franulovich, viši valutni strateg u finansijskoj korporaciji Westpack. “Riječ je o averziji prema riziku u sljedećih šest mjeseci. Dolar je sada relativno bolja opklada od eura”, istakao je.

Autor/Izvor: bankar.me/vecernji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *