Kina: Dovršena kontroverzna najveća hidroelektrana na svijetu

Dodajte komentar

Zadnja turbina ‘Tri klanca’, kineske ogromne hidroelektrane na rijeci Jagnce, povezana je na energetsku mrežu, čime je dovršen kontroverzni projekt koji je tu zemlju stajao 38 milijardi dolara i zbog koje je preseljeno više od 1,3 miliona ljudi, piše Guardian.

Instalacija zadnje, 32. turbine snage 700 megavata, podignuo je ukupni kapacitet na 22,5 gigavata (GW), što čini 11% ukupnih hidro-električnih kapaciteta. Za poređenje, britanska najveća hidroelektrana Drax proizvodi 4 GW.   

“Ukupna snaga svih generatora čini Tri klanca najvećim hidroenergetskim projektom na svijetu i najvećom bazom čiste energije”, izjavio je Zhang Cheng, generalni menadžer izvođača projekta, China Yangtze Powera.

Gradnja brane je počela 1994., a 2003. prva proizvodna jednica spojena je na mrežu.

Državna agencija Xinhua objavila je da je brana već proizvela 565 kilovat-sati, uštedivši oko 200 miliona tona ugljena godišnje.

No, projekt, koji je smješten na sredini toka rijeke Jangce, koštao je oko 26 milijardi dolara, što je četiri puta više nego je predviđeno, uz dodatnih 12 milijardi potrošenih na propratne poslove.

Brana visoka 185 metara i s rezervoarom od 600 kvadratnih kilometara dovela je do prisilnog preseljenja oko 1,3 miliona lokalnih stanovnika, a vlada je priznala da su zbog njene gradnje u regiji povećani rizici od potresa i odrona zemlje.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *