Za pepeljare kod poreznika

Dodajte komentar

Od sjutra bi u Crnoj Gori trebalo da počne primjena nove odluke, kojom će se vlasnicima ugostiteljskih objekata dati mogućnost da se opredijele da li će u svojim lokalima imati pušačke zone ili ne.

Oni koji se odluče da im pušači budu gosti moraće shodno kvadraturi i da plate. Plaćanje za sada nikome ne predstavlja problem jer, kako su ranije govorili, od kako je stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, ugostitelji su suočeni sa drastičnim padom prometa, pišu Dnevne novine.

Po staroj narodnoj “ko voli -nek’ izvoli”, oni ugostitelji koji se opredijele da im lokali budu pušačke zone od sjutra će sa svojim dokumentima (ugovor, posjedovni list…) moći da apliciraju za dozvolu kod Poreske uprave, koja će im u skladu sa novom odlukom omogućiti da imaju pušački prostor uz određenu novčanu nadoknadu.

“Od površine kojom ugostitelj raspolaže (odbijaju ona mjesta na kojima nije moguće pušenje, poput šanka i toaleta) zavisiće i novčani iznos koji će ugostitelj morati da plati. Vjerujemo da će se odluka poštovati shodno zakonu. Ugostitelji koji plate propisanu sumu imaće dozvolu, koju kasnije prilikom inspekcijskog nadzora treba da pokažu nadležnom licu”, kazao je juče za Dnevne novine predstavnik Udruženja ugostitelja Crne Gore Igor Milačić.

Udruženje je sredinom maja 2012. postiglo dogovor sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Ministarstvom finansija, kojim je prihvaćeno da se u Zakonu ostavi mogućnost da odaberu da li će ili ne imati pušačku zonu. Po tom dogovoru, ugostitelji koji žele da je imaju pušačku zonu moraće da plate euro po metru kvadratnom.

Promjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda uslijedila je nakon što su se iz Udruženja ugostitelja žalili Vladi, da je znatno opao promet, kao i da je primjenom Zakona oštećen državni budžet i to za blizu dva i po miliona eura.

Izvor: cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *