Sjutra počinje naplata taksi na SIM kartice

Dodajte komentar

Korisnicima mobilne telefonije u Crnoj Gori sjutra, 7. jula, počinje naplata taksi na SIM kartice u iznosu od jednog eura.

Podsjećamo da je Vlada u okviru rebalansa bužeta predložila, a Skupština Crne Gore usvojila da se oporezuju aktivne SIM kartice u iznosu od jednog eura.

Telenor, m:tel i Crnogorski Telekom počeće od 7. jula naplatu jednog eura mjesečno na aktivne prepaid i postpaid SIM kartice korisnika.

Taksa će postpaid korisnicima biti iskazana na redovnom mjesečnom računu, kao posebna stavka, počev od julskog računa koji dospijeva na naplatu u avgustu.

Za prepaid korisnike prvi poziv u mjesecu u kojem se obračunava taksa uslov je za naplatu i ostvariće se umanjenjem prepaid računa za iznos od jednog eura.

Korisnici koji račun dopunjavaju elektronskom dopunom sa iznosom od, na primjer, 50 centi, taksa će se naplatiti u trenutku kada korisnik na računu bude imao dovoljno sredstava.

Prepid korisnici mobilne telefonije neće plaćati taksu od jednog eura ukoliko u obračunskom mjesecu budu koristili SMS, MMS i internet i ostvarivali samo dolazne pozive.

Taksa na aktivne SIM kartice, u fiksnom mjesečnom iznosu, uvedena ovim Zakonom obračunavaće se, naplaćivati i uplaćivati u budžet države Crne Gore, počev od 7. jula 2012. do 1. januara 2014. godine.

Takse su oslobođene poreza.

Pod aktivnim SIM karticama podrazumijevaju se sve registrovane SIM kartice sa najmanje jednim odlaznim pozivom u mjesecu na koji se obračunava taksa.

Podsjećamo da je Građanski front uputio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o taksama.

Prije dva dana  Ustavni sud uputio je Skupštini zahtjev za davanje mišljenja o navodima iz inicijative za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih uređaja.

Skupštini je zahtjev dostavljen 27. juna, a rok za dostavljanje mišljenja Ustavnom sudu je 30 dana od prijema zahtjeva.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o taksama, koji predviđa poreze od jednog eura na SIM kartice, električna brojila i kablovski priključak, podnijelo je deset poslanika u Skupštini.

Taj prijedlog je iste sadržine kao i inicijativa sa više od 30 hiljada potpisa građana koju je Ustavnom sudu nedavno podnio Građanski front, ali se u slučaju kada ga podnesu poslanici postupak smatra pokrenutim.

Građanski front će danas ispred Ustavnog suda Crne Gore organizovati javnu akciju kojom će poručiti da još danas taj sud može da oglasi zakon neustavnim i spriječi nezakonitu pljačku građana.

Izvor: cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *