Nedjeljni izvještaj: Produktna berza-Novi Sad

Dodajte komentar

Na novosadskoj Produktnoj berzi istrgovano je svega 201 tona robe, čija je vrijednost bila jedva 6,1 milion dinara /oko 53.500 evra/, što je apsolutni minimum u posljednjih nekoliko mjeseci, saopšteno je sa Berze.

Rekordno nizak robni i finansijski promet od 2. jula berzanski eksperti objašnjavaju činjenicom da visoka cijena nove pšenice nije izazvala gotovo nikakvu tražnju.

Pšenica ovogodišnjeg roda nuđena je po visokoj cijeni od 24,30 dinara /oko 0,21 evro/ za kilogram, što je uslovilo da tokom sedmice bude sklopljen svega jedan kupoprodajni ugovor.

Manje količine kukuruza postigle su na Berzi prosječnu cijenu od 22,67 dinara /oko 0,19 evra/ za kilogram, što je za jedan odsto više u odnosu na prošlu sedmicu, ali je kao u slučaju pšenice postignut samo jedan kupoprodajni ugovor tom žitaricom.

Cijena soje tokom sedmice dostigla je 57,24 dinara /oko oko 0,50 evra/za kilogram i, kako navode sa Berze, veoma je blizu novom sezonskom rekordu.

Trgovano je još i sojinom sačmom i stočnim brašnom i to pocijenama od 50 dinara /oko 0,43 evra/, odnosno 15 dinara /oko 0,13 evra/ za kilogram.

Berzanski indeks PRODEX, zahvaljujući rastu cijena pšenice, soje i pogotovo kukuruza, bilježi rast vrijednosti u odnosu na kraj prošle sedmice za 7,59 indeksnih poena.

Današnja vrijednost indeksa je 234,38 indeksnih poena, što je najviše od aprila prošle godine.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *