Samo da je odloženo

Čekovi su ponovo pobijedili kreditne kartice.

Opšta besparica i pad standarda okrenuli su građane Srbije ka „starom dobrom“ čeku, nasuprot kreditnim karticama, na koje se često plaća kamata i godišnja članarina. Plaćanje „na odloženo“, na čak četiri mjeseca u trgovinama, još uvijek nije moguće nijednom kreditnom karticom. U prilog ovome govore i podaci NBS, koji pokazuju da je od ukupno 6,3 milona platnih kartica, svega 15 odsto kreditnih.
– Od ukupno 33 banke u Srbiji, 31 banka bavi se poslovima kartičarstva, a u 2011. godini u zemlji bilo je izdato 6,3 miliona platnih kartica – kaže Snežana Zeković, generalni direktor Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije.

Od ukupnog broja, 85 odsto su bile debitne platne kartice, dok je primjetan trend smanjenja broja kreditnih kartica.
– U ukupnom broju izdatih kartica, domaća „dina“ učestvuje sa 42 odsto, „viza“ kartice sa 36, a „masterkard“ sa 22 odsto – navodi Zekovićeva.
Kada je riječ o podizanju gotovine na bankomatu, prosječan iznos je 6.269 dinara, dok vrijednost plaćanja karticama u maloprodaji prosječno iznosi 2.039 dinara po transakciji.
Prema podacima Kreditnog biroa, trenutno 831.056 građana koristi nešto više od 1,05 miliona kreditnih kartica. Oni imaju na raspolaganju ukupno 77,4 milijarde dinara kredita po osnovu ovih kartica, od čega trenutno koriste nešto manje od polovine, odnosno 36 milijardi dinara.
Obrad Sikimić, predsjednik Odbora za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije, upozorava da postoji još jedno ograničenje za veću upotrebu kreditnih kartica, osim sve većeg korišćenja čekova. To je i porast kašnjenja u plaćanju obaveza po kreditnim karticama. Tako je učešće docnje u ukupnom kreditu po karticama krajem 2011. bilo 9,2 odsto, a sada je oko 11 odsto. Preračunato u brojke, to izgleda ovako: korisnici tačno 79.259 kreditnih kartica kasne duže od 60 dana u otplati svog duga.

Volimo keš
Raste broj bankomata, pokazuju posljednji podaci, dok se broj takozvanih POS terminala, koji se instaliraju kod trgovaca za naplatu karticama, smanjuje. U blagom porastu je i broj POS terminala za podizanje gotovog novca na šalterima.

Izvor: capital.ba

Check Also

The Banker proglasio NLB za banku godine u Crnoj Gori

Nekoliko mjeseci nakon osvajanja nagrade „Najbolja banka u Crnoj Gori“ , koju dodjeljuje finansijski magazin …

Leave a Reply

Your email address will not be published.