RBI analiza: Regija se odupire kriznim turbulencijama u evrozoni

„Srednja i Istočna Evropa (SIE) do sada se uspješno oduprla turbulenciji u evrozoni i postigla zadovoljavajuću stabilnost“, stoji u analizi koju potpisuje Peter Brezinschek, direktor Raiffeisen istraživanja, jedinice u sastavu Raiffeisen Bank International AG-a (RBI).

Za 2012. godinu Raiffeisenov glavni analitičar očekuje da će regija SIE u cjelini zabilježiti prosječan rast BDP-a u visini 2,6 posto – uz prognoziranu stopu rasta od 3,2 posto za 2013. godinu. Razlika u odnosu na evrozonu je velika, s obzirom na očekivani pad BDP-a za 2012. godinu na 0,3 posto i oporavak rasta tek 2013. godine (kada se predviđa u visini 0,8 posto). 

Razlika u perspektivama rasta među pojedinim regijama SIE-a zabilježenima posljednjih nekoliko tromjesečja, po Brezinschekovu mišljenju, biće prisutna i u drugoj polovini 2012. godine. „Najuspješnije su i dalje Poljska s realnim rastom BDP-a u visini 2,8 posto i Rusija s 3,7 posto. Slovačka i Ukrajina takođe bi trebale nastaviti rasti, svaka po stopi od 2,5 posto, koja bi se nadodala na vrlo zadovoljavajuće pokazatelje iz posljednje dvije godine“, kaže Raiffeisenov glavni analitičar. S druge pak strane, stanje na Balkanu po njegovom je mišljenju i dalje manje povoljno pa se stoga u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini ne očekuje nikakav rast tokom 2012. godine.

„Na tu je regiju recesija u perifernim članicama evrozone imala najviše negativnih uticaja. I u sljedećih je godinu dana realno očekivati tek umjereno poboljšanje ekonomskih izgleda“, objašnjava Brezinschek.

Sve u svemu, s rastom BDP-a u visini 3,6 posto 2012. godine Zajednica nezavisnih država (ZND) imaće najbolja kretanja unutar regije SIE, a slijediće je Srednja Evropa (SE) s 1,4 posto. Jugoistočna Evropa zabilježiće tek umjeren rast po stopi od 0,3 posto.

Autor/Izvor: bankar.me/biznis.ba

Check Also

Britanija uvela sankcije za 5 ruskih banaka i 3 milijardera

Premijer Velike Britanije Boris Džonson najavio je juče početak uvođenja sankcije Rusiji koje je Velika …

Leave a Reply

Your email address will not be published.