CBCG naložila smanjenje ekstremno visokih kamatnih stopa

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je danas zaključak kojim se banke i mikro finansijske institucije (MFI) obavezuju da razmotre postojanje ekstremno visokih kamatnih stopa i da ih eliminišu.

U slučaju da zaključak ne bude sproveden CBCG će, kako je najavljeno, u posljednjem kvartalu godine donijeti privremenu regulativu, kojom će propisati maksimalno dozvoljene kamatne stope.

„Takođe je zaključeno da se prilikom kontrole banaka razmotri visina operativnih troškova i njihov uticaj na finansijski rezultat i da se po potrebi nalažu bankama korektivne mjere“, navedeno je u saopštenju CBCG.

Savjet je analizirao situaciju u bankarskom sistemu Crne Gore i zaključio da se u narednom periodu pažljivo prati kretanje ključnih trendova, sa posebnim akcentom na sistemski važne i razmatra potreba dokapitalizacije pojedinih banaka.

Savjet je usvojio Godišnji izvještaj glavnog ekonomiste za prvi kvartal ove godine, u kome je dat pregled makroekonomskih tokova koji su obilježili prva tri mjeseca. U izvještaju je konstatovano da je u prvom kvartalu došlo do usporavanja ekonomske aktivnosti koje je bilo pod uticajem internih neravnoteža, produbljivanja problema na međunarodnom tržištu, kao i pod uticajem nepovoljnih vremenskih uslova tokom februara.

Očekuje se da će se ekonomska aktivnost, u ovoj godini, kretati u zoni od malog rasta do malog pada. U prvom kvartalu je došlo do opadanja aktivnosti u industriji, šumarstvu i pojedinim segmentima saobraćaja, dok je broj dolazaka i noćenja turista povećan.

„Građevinska aktivnost mjerena preko vrijednosti izvršenih građevinskih radova je u porastu, dok je u padu ako se posmatra preko efektivnih časova rada. Rizici na unutrašnjem planu su i dalje prisutni i predstavljaće značajnu barijeru ekonomskom rastu u ovoj godini“, naveli su iz CBCG.

Savjet je usvojio i Izvještaj o kretanju cijena za prvi kvartal u kojem je konstatovano da je inflacija u prva tri mjeseca porasla, ali da je godišnja i dalje ispod stope inflacije u EU.

Inflaciona očekivanja su u porastu i za ovu godinu se očekuje nešto viša stopa inflacije u odnosu na prethodnu. Modelski procjenjena inflacije u ovoj godini se očekuje u rasponu od 2,9 odsto do 4,3odsto, dok je ekspertska procjena da će biti od 2,5 do pet odsto.

Savjet CBCG je usvojio Izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita za prošlu godinu sa godišnjim finansijskim iskazima i razmatrao Radnu studiju Državni dug, sa posebnim osvrtom na državni dug Crne Gore u periodu 2002-2011.

Polazeći od uticaja koji državni dug ima na ekonomiju zemlje, u studiji se ističe značaj državnog duga, njegovog planiranja i ograničenja.

Istaknut je značaj zakonskog definisanja fiskalnih pravila, kroz primjere zemalja članica Evropske monetarne unije (EMU) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U studiji se posebno analizira državni dug Crne Gore i ističe se neophodnost uvođenja fiskalnih pravila za Crnu Goru.

Savjet je na današnjoj sjednici usvojio i Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za maj ove godine. U Izvještaju guvernera je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u maju realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada i Politikom CBCG u ovoj godini.

Konstatovano je da je finansijska stabilnost očuvana, a nivo rizika je ocijenjen umjerenim, ali sa rastućim trendom.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *