Euro oslabio prema dolaru; u fokusu sastanak ECB-a

Dodajte komentar

Euro je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima koja očekuju da će Evropska centralna banka (ECB) smanjiti ključnu kamatnu stopu na ovosedmičnom zasjedanju, u okolnostima slabih ekonomskih pokazatelja i sumnji glede novog plana eurozone o pomoći posrnulim članicama.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,2 posto, na 1,2566 dolara.

Drži se tako nešto iznad najnižeg nivoa u danu od 1,2558 dolara, ali i osjetno ispod 1,2693 dolara, na koliko je poskočio u petak nakon dogovora čelnika EU-a na summitu u Bruxellesu.

U sličnom procentu jedinstvena evropska valuta bila je pak u plusu prema jenu i stajala je 100,21 jena. Isto je tako osjetno ispod visokih nivoa dosegnutih nakon summita od 101 jena.

Dolar je ojačao i oko 0,4 posto prema jenu, dosegnuvši 79,80 jena.

Aktivnosti na deviznim tržištima bile su relativno slabe pred sjutrašnji američki praznik Dan državnosti, zbog čega su moguće i prenaglašene promjene kurseva valuta, tumače trgovci.

Kao ključni događaj u ovoj nedjelji izdvajaju sastanak ECB-a u četvrtak na kojem očekuju da će centralna banka poduprijeti posustale ekonomije eurozone smanjenjem ključne kamatne stope, trenutno u visini jedan posto.

“Glavni događaj za euro je zasjedanje ECB-a, na kojemu se očekuje smanjenje ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 0,75 posto”, kazao je Eric Theoret, valutni strateg u Scotiabanci.

Vijesti iz ekonomije eurozone uglavnom su obeshrabrujuće, zbog čega i prevladava pesimistično raspoloženje spram jedinstvene evropske valute. Od najnovijihpokazatelja izdvaja se rekordna stopa nezaposlenosti u maju, te nastavljen pad aktivnosti u fabrikama 17-članog bloka u lipnju. To je uništilo i malo preostalog optimizma koji je pobudio novi plan čelnika eurozone s prošlonedjeljnog summita prema kojem bi se sredstva iz kriznih fondova mogla koristiti za kupovine obveznica posrnulih država i time pomoglo smanjiti njihove visoke troškove zaduživanja.

Neki tržišni učesnici takođe očekuju da će američka centralna banka Fed najaviti treći krug kupovina imovine, takozvani program popuštanja monetarne politike QE3, moguće već na idućem sastanku od 31. juna do 1. avgusta.

seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *