Bosna kopa zlato nakon 70 godina

Dodajte komentar

Nakon više od 70 godina Rudnik zlata i srebra u Bakovićima kod Fojnice trebao bi ponovo da bude aktiviran. Njihova vrijednost mjeri se stotinama miliona dolara. Prema svim stručnim analizama, na ovom području postoje nalazišta sa oko pet tona rude iz koje se dobija zlato i srebro.

Rudnik Bakovići kod Fojnice jedno je od najpoznatijih nalazišta zlata i srebra u jugoistočnoj Evropi.

Do 1939. godine, do kada je rudnik bio aktivan, iz njega je izvađeno preko 2.000 kilograma čistog zlata i puno više srebra.

Vlasti Federacije BiH odlučile su ponovo da pokrenu eksploataciju zlata i srebra iz tog nalazišta jer će to, po njihovom mišljenju, doprinijeti razvoju tog kraja, kao i punjenju budžeta, piše Slobodna Evropa.

Iz Rudnika zlata Bakovići nekada se dnevno vadilo i do sedam kilograma zlata. Rudnik je u svojim najboljim vremenima zapošljavao i do nekoliko stotina radnika.

Mještani fojničkog sela Bakovići pozdravili su mogućnost aktiviranja rudnika, ali uz određene uslove.

“Treba voditi računa i treba znati kakva će biti eksploatacija, da li će to biti površinski kopovi – iako oni tvrde da će to biti dubinska bušenja savremenim metodama, da ne bi puno uticali na životnu sredinu i da se ne bi uništila šuma i napravilo ruglo. Jer, šta bi značilo kada bi sada u Bakovićima svaki dan kamioni prolazili i prašina se dizala? ” kazao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bakovići Tomislav Bošnjak.

Nevres Jemendžić, predstavnik Opštine Fojnica, kaže da će ovaj projekat višestruko doprinijeti razvoju ove lokalne zajednice.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *