Vrijeme je za promjenu poreske politike

Dodajte komentar

U vladajućoj koaliciji imaju različito mišljenje o poreskoj politici. Nakon što je ministar finansija Milorad Katnić kazao da progresivno oporezivanje dohotka nije dio rješenja već prije problema, u manjoj stranci vladajuće koalicije SDP imaju drugačije mišljenje.

Socijaldemokratska partija ocjenjuje da progresivna poreska stopa kod poreza na dohodak nije kazna za bogate, već pokazatelj socijalno odgovorne politike.

Poslanik SDP-a Damir Šehović kazao je za Dnevne novine da SDP smatra da je ključni nedostatak crnogorske poreske politike nedovoljna posvećenost njenim redistributivnim ciljevima, odnosno nepostojanje takozvanih socijalnih amortizera od kojih je najvažniji progresivna stopa poreza na dohodak.

“Njena primjena bi učinila pravednijim naš poreski sistem, umanjila bi neprihvatljivo visoke socijalne razlike koje u Crnoj Gori postoje, smanjila bi društvenu nejednakost, povećala budžetske prihode a istovremeno ograničila njihovu fluktuaciju”, rekao je Šehović.

On je ocijenio da je Crnoj Gori potrebna drugačija fiskalna politika, politika u čijem je fokusu građanin, a ne krupni kapital, što podrazumijeva promjenu načina oporezivanja dohotka primjenom progresivne poreske stope.

“Zato moramo biti svjesni da su posljedice raslojavanja u društvu skuplje od borbe protiv raslojavanja, da porast nejednakosti izaziva smanjenje mogućnosti, zatiranje jednakih šansi i podrivanje efikasnosti, a da smanjivanje nejednakosti ne smanjuje nego pospješuje privredni rast”, saopštio je Šehović.

Prema njegovim riječima progresivna poreska stopa kod poreza na dohodak nije kazna za bogate, već pokazatelj socijalno odgovorne politike.

On smatra da u tranzicionim ekonomijama kakva je crnogorska bogati ljudi nijesu uvijek i po pravilu vrijedniji, kreativniji i uspješniji, jer je njihovo bogatstvo često rezultat mnogih drugih okolnosti, koje su im omogućile da ga nagomilaju u kratkom vremenskom periodu.

Poslanik SDP je naveo I da veličanje ideologije neprikosnovenog slobodnog tržišta od zagovornika neoliberalne ekonomske filozofije u Crnoj Gori, te odbijanje bilo kakvog državnog intervencionizma čak i u periodu ekonomske krize čijim nastankom je ova filozofija krahirala, ne samo što je pogrešno, već je i duboko licemjerno.

“Predstavnici te ideologije nijesu ni riječ rekli kada se javnim sredstvima, dakle i onih najsiromašnijih, spasavao privatni biznis, kao na primjer KAP, a bune se danas kada treba obezbijediti sredstva za pomoć onim najugroženijim. Za SDP je neprihvatljiva logika po kojoj je profit samo njihov, a gubitak svih nas. Rezultati primjene ovakve ekonomske filozofije su socijalno poražavajući, budući da obično dovode do stvaranja tzv. balon ekonomija u kojima se bogate jedni, na račun većine ostalih u društvu. To je jednako opasno, kao i politika reformskog populizma i olako datih obećanja, koja se iz nekih drugih krugova forsira”, rekao je Šehović.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *