Sedmični pregled valuta: Dogovor evropskih lidera podstakao snažan rast eura

Dodajte komentar

Na valutnim je tržištima prošle sedmice euro ojačao, što se zahvaljuje njegovom snažnom skoku u petak, nakon neočekivanog dogovora evropskih čelnika o novim mjerama za suzbijanje dužničke krize.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je prošle sedmice 0,7 posto, na 1,2660 dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs eura ojačao je 0,1 posto, na 101,10 jena, dok je cijena dolara pala za 0,7 posto, na 79,80 jena.Cijele je nedjelje euro bio pod pritiskom jer se na summitu Evropske unije nije očekivao napredak u rješavanju dužničke krize. Zbog toga je u četvrtak njegov kurs zaronio na samo 1,2408 dolara, najniži nivo u tri tjedna.

Međutim, nakon dogovora čelnika EU-a o direktnom finansiranju evropskih banaka i prezaduženih članica eurozone iz kriznih fondova, u petak je kurs eura skočio oko 1,7 posto, što je njegov najveći dnevni skok u posljednjih osam mjeseci.

U jednom je trenutku dosegnuo i 1,2689 dolara, najviši nivo od 21. juna.

No, pitanje je može li se uspon eura nastaviti i iduće sedmice. Analitičar Derek Halpenny u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi kaže da će se ulagači, među ostalim, pitati hoće li raspoloživa sredstva kriznih fondova biti dovoljna za stabilizaciju tržišta španskih i italijanskih obveznica. Ujedno će se pitati hoće li glatko teći dogovor čelnika o uspostavi jedinstvenog mehanizma za nadzor bankovnog sektora u eurozoni.

“Naš je početni stav da sporazum neće bitno promijeniti stvari i da će svako jačanje eura prema dolaru jednostavno omogućiti atraktivne nivoe za prodaju jedinstvene evropske valute”, kaže Halpenny.

Euro bi se iduće sedmice mogao naći pod pritiskom i zbog toga što sve više analitičara očekuje smanjenje kamata Evropske centralne banke na sjednici idućeg četvrtka. Ključna kamatna stopa ECB-a kreće se na rekordno niskih 1 posto, a očekuje se da bi mogla biti smanjena za barem 0,25 postotnih bodova, kako bi se podstakao oporavak ekonomija eurozone iz recesije.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *