Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 25.06.2012. – 29.06.2012.

Dodajte komentar

Stidljiv rast domaćeg tržišta akcija zabeležen je drugu sedmicu zaredom, no uz nevelike obime prometa te je još uvek je teško govoriti o ozbiljnijim signalima za preokret trenda. Istina, krajem nedelje su zvaničnici evrozone ulagačima udahnuli novi talas optimizma, ali ostaje da se vidi koliko će biti postojan, samim tim i preslikan na domaćem tržištu. Ukupan promet na Beogradskoj berzi protekle sedmice iznosio je dva miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio na vrednosti 0,3 odsto, okončavši sedmicu nadomak nivoa od 436 poena. Akcije – Posle dužeg vremena najprometnija hartija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt (ENHL) koji je sa skokom od 7,5 procenata bio među većim dobitnicima protekle sedmice.  Akcije ove kompanije stizale su tokom nedelje i do nivoa od 465 dinara, da bi krajem sedmice splasnuo optimizam ulagača koji je srezao dvocifreni skok ove hartije. Ukupan promet Energoprojekta iznosio je 37,4 miliona dinara, a najvećim delom je ostvaren u cenovnom rasponu 420-425 dinara.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) protekle sedmice su se učvrstile iznad psihološke granice od 600 dinara, okončavši nedelju na nivou od 605 dinara uz lagani rast vrednosti. Ova kompanija je izvestila investicionu javnost da će prošlogodišnja dobit u potpunosti biti iskorišćena za pokrivanje gubitaka ranijih godina, ali je skupština akcionara usvojila dividendnu politiku za ubuduće koja previđa odvajanje najmanje 15 dobiti za dividende akcionarima. Među prijatnijim iznenađenjma protekle sedmice bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je skočio skoro deset procenata na 527 dinara uz promet od 31,4 miliona dinara. Najveći deo ove realizacije ostvaren je poslednjeg trgovačkog dana kada je ovaj prerađivač soje i ostvario rast tržišne kapitalizacije od nepunih deset procenata. Požarevački konditor Bambi-Banat (BMBI) zabeležio je promet od 16,6 miliona dinara, mahom na nivou od 20.500 dinara što je cenovni nivo na kojoj je ova kompanija do proteklog četvrtka sticala sopstvene akcije. Bambi je protekle sedmice isplatio akcionarima dividendu iz dobiti za proteklu godinu u visini od 180 miliona dinara odnosno 524 dinara po akciji.

Od bankarskih akcija, najprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je ostvarila promet od 2,8 miliona dinara, u najvećoj meri na nivou od 1.350 dinara. Početkom sedmice, Centralni registar hartija od vrednosi uknjižio je novu emisiju akcija ove banke iz neraspoređene dobiti kojom je svakom akcionaru pripalo 1,6 odsto akcija na postojeći broj. Akcije Komercijalne banke (KMBN) protekle sedmice su uz neveliki promet zabeležile novi istorijski minimum na nivou od 1.403 dinara, a sličan scenario je registrovala Privredna banka (PRBN) koja je potonula na najnižu vrednosti otkada se trguje njenim akcijama od 135 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su solidan promet od 0,7 miliona evra, pre svega zahvaljujući seriji A2016 koja je nosila prinos od 5,5 procenata. Najnižu zaradu na godišnjem nivou nosila je obveznica serija A2013 čiji se prinos tokom sedmice spuštao nadomak nivoa od pet procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija. Dinarske trogodišnje note nominalne vrednosti 15 milijardi dinara zabeležile su više nego skromnu tražnju uz prinosnu stopu od 14,99 odsto. S druge strane, gotovo u potpunosti je realizovana emisija jednoipogodišnjih nota nominovanih u evrima uz prinosnu stopu od 6,3 odsto.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *