Nowotny: Nesagledive posljedice raspada eura

Dodajte komentar

Evropa bi bez eura bila unazađena i u političkom i u ekonomskom smislu, ocijenio je guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Ewald Nowotny.

On je u intervjuu bečkom dnevniku Kurier rekao da raspad eura ne bi bio “izolirano djelovanje” i da bi značio “ekonomsku eksploziju” u Evropskoj uniji (EU).“Posljedice po zapošljavanje, razvoj ekonomije, izvoz i banke ne mogu se jasno zamisliti i ne bi se smjele umanjivati”, upozorio je Nowotny.

Dalji razvoj ekonomske unije u monetarnu uniju nije samo logičan već i pozitivan korak, dodao je on, ističući da ekonomska unija bolje funkcioniše uz zajedničku valutu.

Nowotny je podvukao da monetarna unija zahtijeva disciplinu članica.

“Tu je bilo grešaka i zbog toga sada mora biti reformi kako bi se monetarna unija fiskalno-politički stabilizovala”, objasnio je on.

Evropske obveznice mogu, prema njegovim rečima, biti uvedene tek nakon uspostavljanja fiskalne unije, a do tada su mogući međukoraci.

Guverner je rekao da treba praviti razliku između eura kao valute i problema pojedinih članica eurozone.

“Euro kao valuta funkcioniše kako unutar tako i van Evrope, to je instrument za stabilizaciju cijena. Stopa inflacije od uvođenja eura je nešto ispod dva posto, vidno manja nego prije uvođenja zajedničke valute”, objasnio je Nowotny.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *