Proširena lista za subvencije

Dodajte komentar

Ministarstvo rada i socijalnog staranja proširilo je listu korisnika koji mogu ostvariti pravo na subvenciju računa za struju.

Novim programom subvencioniranja potrošača električne energije to pravo sada ima nezaposleni kojima je utvrđen status invalida rada druge ili treće kategorije u smislu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju, ukoliko prihodi njihovog domaćinstva ne prelaze 158,7 eura, prenosi portal Cafemontenegro.

Na subvencionisanje računa pravo imaju i nezaposlene osobe ometene u razvoju koje su razvrstane u određenu kategoriju i stepen ometenosti u skladu sa posebnim zakonom, a završile su redovno, kao i obrazovanje u specijalnoj školi.

Na proširenoj listi nalazi se i nezaposlena osoba koja je završila obrazovanje uz prilagođeno izvođenje obrazovnog programa i pružanje dodatne stručne pomoći ili posebnom obrazovnom odnosno vaspitnom programu u skladu sa posebnim zakonom.

Pored toga pravo na subvenciju imaju i oni koji su je do sada dobijali, odnosno korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, njege i pomoći, lične invalidnine i smještaja u drugu porodicu, kao i korisnici materijalnog obezbjeđenja boraca.

Pravo na subvenciju sve navedene grupe potrošača mogu ostvariti ukoliko njihov mjesečni račun za električnu energiju ne prelazi 60 eura i ukoliko redovno izmiriju obaveze prema Elektropriredi (EPCG).

“Visina subvencije iznosi 40 odsto za sve navedene grupe potrošača, osim za korisnike lične invalidnine i smještaja u drugu porodicu, koji imaju pravo na subvenciju od 80 odsto na račun čiji iznos ne prelazi 60 eura”, naveli su iz Ministarstva.

Potrošači koji su već ostvarili pravo na subvenciju nemaju obavezu ponovnog podnošenja zahtjeva, osim ukoliko nijesu izgubili to pravo.

Program subvencioniranja važi do kraja godine.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *