Snažan skok bankarskih depozita po viđenju kod SNB-a

Dodajte komentar

Depoziti komercijalnih banaka kod Švajcarske centralne banke (SNB) u protekloj su sedmici, netom pred odlučujuće grčke izbore, dosegli najviši  nivo u osam mjeseci zbog bojazni od mogućeg izlaska zadužene Grčke iz eurozone.

Depoziti po viđenju domaćih banaka u prošloj su sedmici zaključno s 15. junom tako uvećani na 197,762 milijarde švajcarskih franaka, sa 184,502 milijarde franaka u sedmici ranije, objavila je u ponedjeljak centralna banka.

Riječ je o najvećem iznosu tih depozita od 21. oktobra 2011. godine i petoj sedmici njihovog uzastopnog rasta.

Iznos depozita domaćih banaka djelimično odražava njihovu odlučnost da čuvaju svoj novac na sigurnom, a možda su i posljedica nastojanja SNB-a da obrani minimalni kurs eura prema franku od 1,2 franka za euro.

Zbog ojačalih zabrinutosti od mogućeg širenja krize eurozone na Španiju frankom se posljednjih dana trguje po kursu od tek nešto iznad 1,2 franka za euro.

Ulagači pomno prate podatke SNB-a, posebno one o deviznim rezervama, kako bi izračunali koliko banku stoji obrana minimalnog kursa eura prema franku. U 2010. SNB je zabilježio ogromne gubitke zbog intervencija kojima je kočio rast franka.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *