Slovenački Triglav najavio jaču prisutnost u regiji

Dodajte komentar

Najveća slovenačka osiguravajuća kuća “Zavarovalnica Triglav” želi višestruko povećati svoju prisutnost u regiji, pri čemu računa i na podršku međunarodne finansijske korporacije (IFC), kazao je u razgovoru za novi broj slovenačkog nedjeljnika “Reporter” direktor Triglava Matjaž Rakovec.

“S IFC-om, koji je dio grupe Svjetske banke, potpisali smo ugovor prema kojem je Triglav središte za razvoj poslova osiguranja u jugoistočnoj Evropi. To je za nas od ključnog značenja. Znamo da je IFC ušao u niz kompanija i banaka na Balkanu, pa postoji mogućnost da te sinergije iskoristimo”, rekao je Rakovec.

On je dodao kako je Triglav vrlo zainteresovan za poslove u regiji i želi se primarno orijentisati na tržište zapadnog Balkana jer je slovenačko tržište premalo. Iako u državama u regiji trenutno ne ostvaruje posebno dobre rezultate zbog nerazvijenosti osiguravajućog tržišta u tim državama, Triglav ima namjeru te poslove nastaviti i svoj udio na tržištu osiguranja u balkanskim državama povećati, izjavio je Rakovec.

Prema njegovim riječima, prosječna premija osiguranja na osiguranika u Evropi iznosi 2000 eura, u Sloveniji oko 1000, a u Hrvatskoj manje od 300 eura po osiguraniku. Još su manje premije u Srbiji – 75 eura i u Makedoniji – samo 45 eura, rekao je Rakovec, ali je naglasio da su perspektive za poslove osiguranja u regiji dobre iako problem trenutno predstavljaju kriza i stagnacija.

Triglav svoj udio u poslovima osiguranja u Hrvatskoj i Srbiji sa sadašnjeg nivoa od oko dva posto želi povećati na deset posto, najavio je Rakovec istaknuvši da je Triglav u svojim kompanijama koje posluju u regiji modernizovao standarde poslovanja i informacijski sisitem kako bi se izbjegle moguće malverzacije i nepravilnosti. Pri tome se drži standarda koje preporučuje IFC, a računa i na podršku te institucije u sređivanju regulative za područje osiguranja u državama regije.

U vezi s namjerama sadašnje vlade da banke i osiguravajuća društva proda privatnim investitorima odnosno smanji državni udio u vlasničkoj strukturi na 25 posto, Rakovec je rekao da je važnije od same cijene koju će vlada dobiti za svoje dionice to da budući investitori slovenačkim bankama i osiguravajućim kompanijama omoguće nastavak razvoja i poslovne aktivnosti u regiji kako ne bi u nekoliko godina postale samo filijale velikih internacionalnih banaka i osiguravajućih korporacija.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *