Slovenija gubi kontrolu u NLB

Opasnost tihog preuzimanja Nove Ljubljanske banke od strane belgijske bankarsko-osiguravajućeg društva KBC, nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Novi zakon o bankarstvu bi dopustio da se najveća slovenačka banka, koja je većinski u državnom vlasništvu, dokapitalizuje hibridnim instrumentima.
Izmjenama zakona o bankarstvu omogućilo bi se da dokapitalizacija NLB-a, umjesto svježim kapitalom, izvrši izdavanjem hibridnih instrumenata koji se mogu pretvoriti u vlasnički kapital, takozvanih “co-co” obveznica.
Sumnja se da se zakonskim prijedlogom omogućava “tiha prodaja” najveće slovenačke banke.

Za skupštinu akcionara NLB-a, koja će se održati 27. juna, pripremljen je prijedlog da se dokapitalizacija banke od 380 miliona evra izvrši zamjenom novih 5.500.000 akcija banke za co-co obveznice, te dodatnom ponudom još 1.890.000 novih akcija koje bi se prodavale bez prospekta.

Cijena novih akcija NLB-a bila bi 68,71 evra.

Nakon što su velike rezerve prema takvoj mogućnosti iznjele opozicione stranke, AUKN koji sadašnje vlada namjerava da ukine u četvrtak je u posebnom pismu zastupnike upozorio da bi zakonsko rješenje koje predlaže sadašnja vlada belgijskim suvlasnicima ubrzo omogućilo da svoj udio u banci podignu na 55 odsto.

Dok bi se udio države i sa njom povezanih fondova u vlasničkoj strukturi smanjio na 35 odsto i to bez premije za preuzimanje kontrolnog udjela.
U agenciji su upozorili da je mogućnost da Slovenija izgubi vlasničku kontrolu u svojoj najvećoj banci vrlo velika s obzirom na rokove koji su joj postavljeni za dokapitalizaciju i s obzirom na to da će ove godine morati izvršiti dodatne rezervacije i otpise zbog loših investicija.

izvor: capital.ba

Check Also

EIB: Optimistične prognoze za bankarski sistem u regionu ali neizvjesnosti i rizici ostaju

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je novo izdanje Istraživanja o bankarskom sektoru u centralnoj, istočnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *