Skok vrijednosti robne razmjene Hrvatske sa Crnom Gorom

Robna razmjena Crne Gore i Hrvatske u 2011. godini bila je 138,7 miliona evra, što predstavlja rast od 64,7 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Izvoz je iznosio 45,9 miliona evra i 10 puta je povećan, dok je uvoz bio 92,8 miliona evra i ostvaren je rast od 12,2 odsto u odnosu 2010. godinu, saopšteno je na sastanku privrednih komora zemalja bivše Jugoslavije koji je održan u Zagrebu.

Najzastupljenije robe u crnogorskom izvozu u Hrvatsku su aluminijum /91 odsto/, koža, mašine i mehanički uređaji, voće, drvo i proizvodi od drveta, farmaceutski proizvodi, pića i alkoholi, a u uvozu mineralna goriva, cement, razni proizvodi za ishranu, električni aparati i oprema, brodovi, prerađevine od mesa i staklo.

Od početka ove godine Crna Gora ima potpuno slobodnu trgovinu sa Srbijom, BiH, Makedonijom, Albanijom i Moldavijom, dok sa Hrvatskom ima asimetrični pristup liberalizacije u korist Crne Gore.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, uvoz i izvoz roba odvijaće se u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i asocijaciji koji Crna Gora primjenjuje u trgovini sa svim članicama EU.

Izvor: capital.ba

Check Also

Trgovci i distributeri bez marži do kraja godine: Na 148 proizvoda ušteda 130 eura

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.