Fitch snizio kreditni rejting 18 španskih banaka

Dodajte komentar

Međunarodna bonitetna agencija Fitch snizila je rejting 18 španskih banaka, nakon što je juče skresala status dvije najveće banke, “Santader” i BBVA, uprkos dogovoru o spasu bankarskog sektora.

Fitch, koji je prošle sedmice snizio državni rejting Španije za tri nivoa na BBB, naveo je da je najnovije kresanje rejtinga španskih banaka rezultat “mogućnosti da kreditni portfelj određenih banaka bude dodatno pogoršan”, prenijela je agencija AFP.

“To se pogotovo odnosi na one banke čiji su krediti veoma izloženi sektoru nekretnina, kao i one sa niskim bazama kapitala”, dodala je agencija. Među 18 banaka čiji je rejting danas snižen nalazi se Caixa banka, treća po veličini u Španiji po tržišnom kapitalu, a status te banke snižen je za dva stepena na BBB.

Rejting Bankije, koja je primila 23,5 milijardi eura državne pomoći, spušten je za jedan nivo, takođe na BBB. Fitch je juče snizio rejting “Santandera“, najveće banke u eurozoni po tržišnoj vrednosti, i BBVA, samo četiri dana poslije sniženja državnog rejtinga Španije, zbog, kako navodi, rasta troškova bankarske krize, sve većeg javnog duga i sve dublje recesije.

Španija je u subotu najavila da će zatražiti do 100 milijardi eura evropske finansijske pomoći, kao vid podrške finansijskom sektoru opterećenom velikim obimom rizičnih kredita iz sektora nekretnina.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *