Kineske banke povećale kreditiranje

Dodajte komentar

Kineske banke su u maju povećale kreditiranje u odnosu na prethodni mjesec, zahvaljujući širokom spektru vladinih mjera za podsticanje usporene privrede te zemlje, saopštila je danas kineska centralna banka.

Banke su u maju dodijelile novih zajmova u iznosu od 793,2 milijarde juana (125 milijardi dolara), što je rast sa aprilskih 681,8 milijardi juana, i iznad tržišnih očekivanja od 750 milijardi juana, navedeno je u saopštenju centralne banke.

“Ovakvi podaci su viši od očekivanih,” rekao je Džang Dživej, vodeći kineski ekonomista iz kompanije “Nomura sekjuritis” u Hong Kongu za AFP.

“Ovo su dobre vijesti, koje ukazuju na napredak kineske politike ublažavanja kreditiranja”, dodao je on.

Novi krediti su u maju, na godišnjem nivou, porasli za 241,6 milijardi juana u odnosu na isti mjesec lani, kaže se u saopštenju centralne banke.

Porast kreditiranja je uslijedio nakon što je centralna banka prošlog mjeseca snizila nivoe potrebnih rezervi banaka, po treći put od decembra prošle godine.

Analitičari tvrde da bi majsko snižavanje nivoa rezervi moglo omogućiti upumpavanje dodatnih 400 milijardi juana likvidnosti u ekonomiju.

Kina je prošle nedjelje, takođe, snizila kamatne stope po prvi put za više od tri godine, usljed bojazni od usporavanja ekonomije.

Kineska ekonomija je u prvom kvartalu 2012. ojačala 8,1 odsto, što je njen najsporiji tempo za tri godine.

Vlada je snizila svoj cilj ekonomskog rasta za ovu godinu na samo 7,5 odsto, što je znatno niže u odnosu na prošlogodišnji rast od 9,2 odsto i od 10,4 odsto iz 2010.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *