Privrednici preporučili osnivanje Razvojne banke

Dodajte komentar

Mala i srednja preduzeća finansiraju se uglavnom iz sopstvenih izvora i nedovoljno koriste bankarske kredite ocijenili su članovi Odbora udruženja malih i srednjih preduzeća. Da bi preduzetnici lakše dobili novac za svoje projekte članovi Odbora smatraju da bi trebalo osnovati specijalizovanu Razvojnu banku, prenosi Antena M.

Iz Odbora Udruženja malih i srednjih preduzeća kažu da u 2012. ne očekuju porast likvidnosti privrede. Razvoj privrede, između ostalog koče mala i srednja preduzeća koja se uglavnom finansiraju iz sopstvenih izvora i nedovoljno koriste bankarske kredite. Bankar Zvonko Peković problem vidi u tome što u Crnoj Gori ima svega 13 hiljada preduzeća i što nema dovoljno razvojnih projekata:

– Nema više projekata, dajte ako imate razvojnih projekata vjerujte naći ćemo način da ih finansiramo za neke korektne novce – kazao je Peković.

Članovi Udruženja malih i srednjih preduzeća za to krive uglavnom banke jer su krediti, kako kažu, teško dostupni. Privrednik Vesko Popović kaže da su i kamate visoke:

– Od 9 do 11 kamatne stope, malo koja privredna ekonomija to može da istrpi to. Komercijalne banke kratko kazano sa tako velikim kamatama -skidaju gaće obveznicima – kazao je Popović.

Predstavnici Privredne komore zato predlažu osnivanje specijalizovane Razvojne banke koja bi mogla da finansira kvalitetne projekte. Iz Ministarstva finansija Jelena Vojinović:

– Što se tiče Razvojne banke Vlada je to uzela definitivno u razmatranje i cijenićemo svaki prijedlog privrednika koji mogu da pomognu i unaprijede poslovni ambijent – kazala je Vojinović.

Do tada privrednici pomoć nalaze u Investiciono razvojnom fondu.

Na IV sjednici Odbora udruženja malih i srednjih preduzeća predstavnici IRF poručili su i da razmišljaju o otvaranju i finansiranju trajnih obrtnih sredstava za preduzetnike i to na rok duži od tri godine.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *