Uprkos visokim kamatama, u aprilu blagi rast kreditne aktivnosti

Dodajte komentar

Uprkos neprimjereno visokim kamatnim stopama, u Crnoj Gori tokom aprila mjeseca zabilježen blagi rast kreditne aktivnosti –0,9 odsto, a građani sve više štede u bankama, pa su na kraju aprila na računima imali 1,044 milijarde eura ili 7,6 odsto više nego u istom periodu lani.

-Bankarski sektor u aprilu karakteriše pozitivna kretanja ispoljena kroz blagi rast depozita, kredita i poboljšanje kvaliteta aktive. Ukupni depoziti su iznosili 1,8 milijardi eura i povećani su za 0,9 odsto na prethodni mjesec i 0,7 odsto na godišnjem nivou. Pri tome je štednja stanovništa iznosila 1, 044 milijarde eura što predstavlja rast u odnosu na mart od jedan odsto i 1,1 odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

Na godišnjem nivou depoziti stanovništva su povećani 7,6 odsto, kao indikator daljeg povjerenja u bankarski sektor. U aprilu je došlo do blagog oživljavanja kreditne aktivnosti tako da su ukupni krediti koji su iznosili 1, 97 milijardi eura povećani na mjesečnom nivou 0,4 odsto i 0,8 odsto u odnosu na kraj prethodne godine. Pri tome su krediti privredi iznosili 950,9 miliona eura i povećani su za 0.6 odsto dok su na godišnjem nivou sniženi za 15,6 odsto. Pozitivan trend predstavlja pad nekvalitenih kredita koji su sniženi za 45,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok taj pad u odnosu na mart iznosi 0,8 odsto. Isto tako došlo je do pada kredita koji kasne sa otplatom za 14,3 odsto i 21,7 odsto na godišnjem nivou.

Podsjetimo, jedanaest crnogorskih banaka podržalo je u juče na sastanku Udruženja namjeru Centralne banke da limitira ekstremne slučajeve aktivnih i pasivnih, odnosno kamatnih stopa na kredite i štednju.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *