Čeka nas siromašna starost

Dodajte komentar

Današnji penzioneri u Crnoj Gori mogu biti srećni što imaju koliko-toliko pristojan iznos penzija koje su za sade redovne. Međutim, oni koji sada rade, nemaju se čemu radovati.

U budućnosti ih čekaju male penzije, ali na redovnu isplatu teško da mogu da računaju.

Dnevne novine pišu da veliki broj poslodavaca uplaćuje minimalan iznos za penziono osiguranje zaposlenima, što stvara probleme u obezbjeđivanju novca za trenutnu isplatu penzija.

Takođe, uplaćivanje doprinosa na zaradu koja mnogo manja od one koje primaju, današnji radnici, a budući penzioneri, imaće penzije sa kojima će jedva moći da sastave kraj sa krajem, teško da će biti dovojno novca da se one redovno isplaćuju.

Nekadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić za Dnevne novine kaže da ovakav odnos poslodavaca stvara veliki deficit u penzionom fondu, neodrživ je, kao i da treba požuriti sa reformama.

Prema njegovim riječima, za ovaku situaciju, podjednako su krivi i poslodavci i zaposelni.

“Mladi ljudi žele da što veći dio plate dobiju za trenutno trošenje, ne razmišljajući o svojoj budućnosti za 3040 godina kada dođe vrijeme za penzije. U tome je problem. Na ovaj način su oštećeni i zaposleni kojima će to trebati za nekoliko godina, ali i budžet zbog manjka novca, jer se od tog novca se isplaćuju i socijalne nadoknade”, kazao je Jelić.

On je dodao da su tako oštećeni i poslodavci, jer plaćaju visoke kazne kada dođe inspekcija.

Jelić smatra da je nedopustivo da poslodavci osiguravaju zaposlene na manji iznos nego što su im stvarne plate.

Kako bi se u budućnosti ovaj problem bar malo ublažio, Jelić smatra da je neophodno što prije početi reforme.

Veliki problem je to što u Crnoj Gori privatni penzioni fondovi nijesu zaživjeli u onoj mjeri u kojoj bi trebalo. Svega nekoliko hiljada građana uplaćuje novac u privatne fondove.

Član skupštinskog Odbora za rad i socijalno staranje Neven Gošović rješenje vidi u većoj aktivnosti države. Privatni fondovi kod nas još nijesu zaživjeli, a reforme penzionog sistema su na početnom nivou.

“Penzioni sistem u Crnoj Gori je u problemu zbog toga što nemali broj poslodavaca ne uplaćuju doprinose dopriniose za svoje zaposlene. Država što prije mora da nađe mehanizme kako bi pojačala naplatu doprinosa za penzije, kako bi Vlada što manje novca morala da dotira za penzije”, smatra Gošović.

On dodaje da bi Vlada trebalo da pojača mjere koje se odnose na naplatu doprinosa za penziono osiguranje, jer će se deficit odraziti na isplatu penzija, država to ne smije da rješava ne štetu penzionera.

Takođe, pitanje je vremena kada država više neće moći da da prikriva deficit u državnom bužetu.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *