Budućnost eura u pitanju, stvara se pritisak na Merkel

Dodajte komentar

Nakon promjene političkog vodstva u Francuskoj koje je bilo sklono stajalištima Njemačke, ove su sedmice na račun kancelarke Angele Merkel upućene kritike i od strane italijanskih lidera i Evropske centralne banke (ECB).

Ako se u obzir uzmu i nedavne preporuke Evropske komisije, kao i situacija u bankarskom sektoru Španije, četvrte najveće ekonomije eurozone, Merkel je ostala relativno usamljena po pitanju svojih stavova vezanih uz dužničku krizu u eurozoni.

“Potrebna nam je stabilnost i mnogo veći zajednički finansijski kapacitet kako bismo spriječili moguću zarazu i raspad eurozone”, naglasio je na konferenciju u četvrtak Oli Rehn, evropski povjerenik za ekonomske i monetarne poslove, a prenio Reuters.

Rehn je izjavio i kako Evropi treba čvršća budžetska disciplina i integriraniji krizni fond koji bi spriječio mogući raspad eura.

Očigledno je da su se stavovi počeli mijenjati i čelnici ključnih institucija shvaćaju da je voda došla do grla.

Nakon što je ove sedmice kriza španskog bankarskog sektora eskalira i srušila euro na najniži nivo u posljednje dvije godine, ali i povećanjem prinosa na obveznice kaznila Italiju, počelo se veoma otvoreno pričati o mogućoj zarazi i raspadu eurozone.

U takvoj situaciji aktualne su postale brojne mjera koje su na “dnevnom redu” već duže vremena, ali im se Njemačka konstantno protivila.

Komisija, ECB i Italija za pomoć bankarskom sektoru i garantiranje depozita

Italijanski premijer Mario Monti, u četvrtak je na konferenciji u Briselu izjavio kako je moguće da će doći do narušavanja vizije stabilne ekonomije za koju se zalaže Merkel upravo zbog nedostatka odlučnosti i brzine u oblikovanju potrebnih instrumenata da bi se izbjegla zaraza.

“Evropa treba ubrzati svoje napore, kao što to čini Evropska komisija”, istaknuo je Monti.

Montiev komentar uslijedio je samo dan nakon što je Komisija u srijedu predložila program evropske dokapitalizacije banaka, raspored izdavanja euroobveznica, strožu finansijsku superviziju banaka, ali osiguranje bankarskih depozita, mjeru koju je u četvrtak prema pisanju Reutersa potvrdila i ECB.

Premijer Monti, čelnik ECB-a Mario Draghi, kao i guvernera italijanske centralne banke Ignazio Visco ovih su dana iskoristili prijedloge Komisije i stvorili pritisak na Njemačku da odustane od svojih krutih stavova.

Prema pisanju Bloomberga trojac je javno pozvao Njemačku da podupre prijedlog  kojim bi se omogućilo da evropski krizni fond pomaže bankama direktno umjesto da se pomoć kanalizira putem nacionalnih autoriteta te prijedlog zajedničkih garancija na depozite banaka eurozone. Naime, objema mjerama Njemačka se u prošlosti protivila.

Analitičari napominju kako su ovakve izjave usmjerene stvaranju pritiska na Njemačku uoči summita koji bi se trebao održati 28. i 29. juna, a koji bi mogao predstavljati prekretnicu u vođenju borbe protiv krize u eurozoni.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *