Prošlo vrijeme jeftinih telefona?

Dodajte komentar

Vrijeme kada je u Evropi bilo moguće veoma jeftino ili besplatno doći do mobilnog telefona prilikom potpisivanja novog ugovora sa operaterom, moglo bi uskoro da postane prošlost.

Telekomunikacione kompanije su suočene sa slabim profitom zbog jake konkurencije i regulatornih pritisaka.

Zato ukidaju velikodušne podrške zahvaljujući kojima su korisnici mogli jeftino da kupe najnovije modele pametnih telefona, navodi se u analizi Rojtersa.

Dva najveća mobilna operatera u Evropi, Vodafone i Telefonica odlučili su da iskoriste Španiju za testiranje planova za velike promjene modela poslovanja.Telefonica je u martu objavila da u Španiji neće nuditi dotirane telefone za nove korisnike. Umjesto toga ponudila je korisnicima plan otplate ukoliko budu htjeli da kupe telefon. Vodafone je ubrzo pošao za Telefonicom.

U Francuskoj nove klijente stiče mobilni igrač “Iliad” zahvaljujući ekstra niskim troškovima, iako klijentima ne nudi dotacije za uređaje. I pored toga uspjela je za kratko vrijeme da privuče 2,6 miliona korisnika, zahvaljujući ponudi neograničenih usluga po veoma niskoj pretplati.

Promjene u politici dotiranih telefona moglo bi da naudi proizvođačima pametnih telefona, naročito firmama Apple i Samsung, koji proizvode najskuplje uređaje, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *