Moodys: Crna Gora očuvala kreditni rejting

Dodajte komentar

Agencija Moody's potvrdila je danas kreditni rejting Crne Gore – Ba3 sa stabinim izgledom, što uz prošlogodišnje poboljšanje izgleda sa negativnog na stabilni predstavlja veoma dobru vijest i potvrdu napora Vlade  da očuva fiskalnu stabilnost i ukupni ekonomski ambijent, saopštili su iz Ministarstva finansija.

“Očuvanje kreditnog rejtinga Crne Gore predstavlja značajan uspjeh, posebno u aktuelnom trenutku, kada rejting agencije, gotovo svakog mjeseca, snižavaju ocjene za veliki broj zemalja u Evropi. U posljednjih 15 mjeseci, agencija Moody's je snizila rejting za ukupno 13 zemalja, dok je izgled, za četiri zemlje, pogoršan na “negativan”, a samo je jedna zemlja, u istom periodu, poboljšala rejting kod ove agencije”, navode u Ministarstvu.

U tom resoru kažu da Crna Gora u velikom broju indikatora koje Moody's prati ima bolje rezultate od ostalih zemalja sa istim rejtingom.

Tako je BDP po glavi stanovnika 2,5 puta veći u Crnoj Gori u odnosu na prosjek zemalja sa istim rejtingom, učešće stranih direktnih investicija u BDP-u je kod nas višestruko bolje kao i otplata kamata po prihodima.

U Ministarstvu finansija kažu da dinamičan razvoj ekonomije, prije svega turizma, i visoke strane direktne investicije neminovno znače visok uvoz.“Ministarstvo finansija će, i u narednom periodu, nastaviti intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Moody's i pokušati da objasni relativno visok deficit tekućeg računa, jer smatramo da je upravo ovo pitanje ključno za poboljšanje našeg rejtinga. Stoga ćemo biti fokusirani na napore da predstavnicima Moody's-a približimo objektivne razloge visokog deficita tekućeg računa, kao što je, u prvom redu, uvozna zavisnost”, navodi se u saopštenju.

“Potvrda ocjene od strane ove renomirane međunarodne kreditne agencije za Ministarstvo finansija predstavlja dodatni podstrek za nastavak sprovođenja politika u pravcu dalje stabilizacije javnih finansija i stvaranja uslova za pozitivne trendove”, zaključuje se u saopštenju.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *