LCD, plazma ili “stara kutija”?

Dodajte komentar

Kupovina novog televizora nikada nije bile teža, jer u moru ekrana svih dimenzija, kako izabrati onaj koji će najbolje odgovarati potrebama kupca? Da li uzeti “tanki” ili stari sa katodnom cevi, i ako se pazari “tanki”, koji odabrati, LCD ili “plazmu”? Uz sve to, na vagu bi trebalo staviti i “staru kutiju”, jer i ona još nije otpisana zbog nedostatka digitalnog signala, pišu Novosti. 

Nekada je bila važna samo “dijagonala“, dok danas je u trku za pravi ekran uključen i stepen tehnologije, koji se od jednog proizvođača do drugog razlikuje samo u nijansama. Na strani “novih” su i kvalitet slike, lepši izgled, manje dimenzije, a na strani “starih” jedino niže cene.

Serviseri napominju da nije svaki “tanki” televizor isti, i savetuju kupcima da u cenu uračunaju i za koliko vremena će ga ponovo menjati. Najvažnije je reći kupcima da LCD televizori troše mnogo manje struje nego “plazme”. Oni i duže traju, a i LCD na manjoj površini može dati sliku u većoj rezoluciji. Mušterije se često interesuju i za detalje koji im manje-viša ništa ne znače, jer su u pitanju nijanse, kao što je ugao gledanja ekrana, kaže za Novosti serviser Bane Ivkov.

LCD aparati mogu se pohvaliti veoma dobrim kvalitetom, dok je “plazma” tik iza njih, zbog tehnološkog napretka. LCD televizori mogu da podnesu oko 100.000 radnih sati, odnosno, u proseku, imaju 15 godina “radnog staža”, što je, takođe, uglavnom procena proizvođača za plazma televizore, mada se to u praksi i nije pokazalo baš tačno. Naime, pojedini serviseri kažu da se “plazma” brže zagreva, pa samim tim i brže kvari.

Međutim, kupovinom LCD televizora sugrađani neće uvek moći da uživaju u potpunom tonu i slici, jer kod nas još nije uveden digitalni TV signal. To će, prema najavama, biti 2015. godine. Zbog toga je i dalje na tasu “stara kutija”.

Kako pišu Novosti, stučnjaci kažu da budućnost TV nije ni u “plazmi” ni u LCD, već u njihovoj kombinaciji, takozvanom plazmatronu. LCD panel pobuđen plazmom iz pozadine imaće veoma veliko osvetljenje i dobar kontrast, pa samim tim i veće uglove gledanja, a plazma tehnologija neće morati da se bori sa problemom tehnologije proizvodnje stakla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *