EK za osnivanje bankarske unije i izdavanje euroobveznica

Dodajte komentar

Eurozona mora povećati rast i smanjiti dug kako bi povratila povjerenje ulagača, ali bi se takođe trebala okrenuti osnivanju bankarske unije, razmisliti o izdavanju euroobveznica i direktnoj dokapitalizaciji banaka iz svog stalnog Fonda za pomoć, godišnje su preporuke Evropske komisije.

U dokumentima u kojima je zacrtana ekonomska strategija eurozone, Komisija se direktno osvrnula na zabrinutost tržišta zbog problema u španskom bankarskom sektoru i troškovima španske vlade da ga spasi – činjenice koja je španske troškove zaduživanja podigla na neodrživ nivo, javlja Reuters.

Ulagači se boje da će španski sistem javnih finansija, koji se već muči sa smanjivanjem budžetskog manjka u recesiji, postati neodrživ ako će morati i spašavati banke od kojih je većina davala loše stambene kredite. Evropska komisija je izjavila da se začarani krug slabih banaka i zaduženih država koje posuđuju jedne od drugih mora prekinuti.

“Veća integracija zemalja eurozone, po pitanju struktura i mjera nadziranja u zajedničkom upravljanju krizom i dijeljenju tereta, prema „bankarskoj uniji“, bi bio važan dodatak trenutnoj strukturi” evropske ekonosmke i monetarne unije, rekli su iz Komisije.

“Isto bi se tako direktnim posuđivanjem iz Fonda za pomoć mogla presjeći veza između banaka i država”, piše u tom dokumentu.

Evropsku stalni Fond za pomoć European Stability Mechanism (ESM), koji će početi s djelovanjem u julu sada ne može direktno posuđivati bankama, već samo državama, čak i za konkretne slučajeve dokapitalizacije banaka.

Kako bi se to promijenilo, zemlje eurozone bi trebale promijeniti zakon kojim jer ESM uspostavljen i koji su neke zemlje već ratificirale. Vrijeme za to ističe, posebno zbog sve većih španskih problema.

Njemačka se snažno protivi tome da ESM direktno dokapitalizuje banke – što bi Španija htjela.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *