CBCG registrovala blagi pad kamatnih stopa

Dodajte komentar

Centralna banka crne Gore CBCG je u analizi stanja bankarskog sistema za prošli mjesec konstatovala da poslovanje banaka u odnosu na mart karakterišu pozitivni trendovi, a evidentan je i blagi pad kamatnih stopa.

Savjet Centralne banke, je na današnjoj sjednici je usvojio je Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za mart i april 2012. godine.

„Konstatovan je rast bilansne sume, kredita i depozita, poboljšanje kreditno-depozitnog odnosa, kao i parametara kvaliteta aktive. Evidentan je i  blagi pad aktivnih i pasivnih kamatnih stopa. Iako je učešće likvidne aktive u ukupnoj aktivi banaka u aprilu povećano, došlo je do blagog pogoršanja stanja likvidnih sredstava u odnosu na prethodni mjesec“, navodi se u saopštenju CBCG.

Procjena CBCG usaglašena sa Ministarstvom finansija je da je rast BDP-a iznosio između 2,5odsto i 3 odsto. Cijene su u aprilu 2012. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast od 0,5 odsto, dok je godišnja stopa inflacije u aprilu iznosila 3,1 odsto.

„U izvještaju je konstatovano da je kriza ne samo snažno uzdrmala ekonomiju Crne Gore, već je „ogolila“ unutrašnje sistemske slabosti koje je moguće eliminisati jedino putem snažnih i korjenitih strukturnih reformi“, navodi se u saopštenju.Savjet je usvojio i Godišnji izvještaj glavnog ekonomiste za 2011. godinu. U izvještaju je konstatovano da su ključni pokretači rasta u prethodnoj godini  bili turizam, građevinarstvo, trgovina, šumarstvo i prerađivačka industrija.

Savjet je  konstatovao je da je donošenje novog Zakona o potrošačkim kreditima dobar korak u pravcu veće zaštite potrošača i harmonizovanja pravnih propisa sa regulativom Evropske unije.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *