Na azijskim berzama ulagači oprezni

Dodajte komentar

Na azijskim je berzama nedjelja počela opreznim trgovanjem zbog nesigurnosti u vezi budućnosti Grčke, a investitorima nedostaje i usmjerenje s Wall Streeta, gdje se danas zbog praznika ne radi.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati stagnirao na nivoima od petka, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Australiji ojačale između 0,1 i 0,5 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,4 odsto, nakon što je u petak zaronio na najniži nivo od decembra prošle godine.

Azijska su se tržišta smirila nakon pada prošle nedjelje jer najnovije ankete pokazuju da uoči novih parlamentarnih izbora u Grčkoj vode stranke koje podržavaju dogovor s Evropskom unijom o mjerama za izlazak iz krize.

To je ponešto ublažilo strahovanja ulagača od izlaska Grčke iz evrozone, što bi uveliko naštetilo globalnim finansijskim tržištima.

No, analitičari očekuju nesigurno trgovanje sve do izbora 17. juna, kada će biti jasnije mogu li stranke koje podržavaju dogovor s EU-om oformiti koalicionu vladu, što im nakon nedavnih izbora nije uspjelo.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što im nedostaje usmjerenje s Wall Streeta jer se danas u SAD-u ne radi zbog obilježavanja Dana sjećanja.

Na oprezu su i zbog španskih finansijskih problema. Osim golemih gubitaka tamošnjih banaka, problemi su se pojavili i u autonomnoj pokrajini Kataloniji, koja je u petak poručila da će trebati pomoć centralnih vlasti jer ne može sama refinansirati svoje dugove.

Zbog toga se na valutnim tržištima oprezno trguje evrom. Doduše, njegov je kurs jutros porastao 0,6 odsto, na 1,2590 dolara, no to je samo posljedica korekcije nakon što je u petak, po prvi put od jula 2010. godine, zaronio ispod nivoa od 1,25 dolara, prenose agencije.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra porasla je s 99,70 jena, koliko je iznosila u petak, na 99,98 jena, a u jednom se trenutku vratila i iznad 100 jena.

Kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio je, pak, sa 79,65 jena, koliko je iznosio u petak, na 79,45 jena.

Nakon što je u petak ojačala za 20-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku porasla daljih 90-ak centi, na 91,65 dolara po barelu.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *