Manji prihodi i naplata PDV-a

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija nalazi se u sve dubljoj krizi, pokazuju najnoviji makroekenomski pokazatelji. Kriza se ogleda u smanjenim budžetskim prihodima za 19,7 odsto u odnosu na martovski plan, i naplati PDV-a koja je niža za 16,8 odsto.

Prihodi budžeta bilježe pad u odnosu na uporedni prošlogodišnji period za 26,1 miliona eura i u prvom kvartalu 2012. iznosili su 192,66 miliona ili 5,7 odsto procijenjenog BDP-a (3,405 milijardi eura).

Prihodi u martu 2012. u odnosu na isti mjesec prethodne godine niži su za 16odsto, a 19,7 odsto niži u odnosu na plan, su makroekonomski podaci Ministasrtva finansija dostavljeni Portalu Analitika .

PDV, kao najveći pojedinačni prihod crnogorskog budžeta, a koji i zbog načina naplate, predstavlja najbolji indikator ekonomskih kretanja u državi, u prvom kvartalu bilježi pad naplate za 16,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Na osnovu navedenog zaključuje se da je prvi kvartal i mart 2012. karakterisala niža ekonomska aktivnost u odnosu na prošlogodišnju i u odnosu na planiranu. Niža ekonomska aktivnost posljedica je prelivanja krize iz međunarodnih okvira i vanrednog stanja koje je izmijenilo uobičajene tokove funkcionisanja sistema.

Pozitivan signal predstavlja porast poreza na dobit, što ukazuje na vitalnost koju je privatni sektor pokazao u 2011. godini. Rashodi su u martu bili niži za 24,8 odsto u odnosu na prošlogodišnje, odnosno 21,7 odsto u odnosu na plan, što je rezultat mjera štednje koje sprovodi Ministarstvo finansija.

Budžetska potrošnja i u ovom kvartalu bilježi pad, što je prepoznato kao pozitivan signal i na ministarskom sastanku u Briselu, i iznosila je 233,72 miliona eura, što predstavlja smanjenje od skoro 18 miliona, odnosno 7,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *