Bogati Francuzi “bježe” u London

Dodajte komentar

Sve više agencija za prodaju nekretnina u Londonu poslednjih dana beleži znatan rast interesovanja francuskih klijenata o mogućnosti kupovine skupih nekretnina.

Agencija Vinkvort navodi da je interesovanje toliko da su zaposlili novog agenta koji tečno govori francuski. Smatra se da je to povezano sa rezultatima francuskih predsedničkih izbora.

“Čak i pre francuskih predsedničkih izbora razgovarao sam sa nekoliko bogatijih francuskih državljana o njihovom strahu od onoga što je Oland najavljivao tokom predizborne kampanje. Oni se plaše da će on udariti na bogatije Francuze porezima, a zbog toga mnogi razmišljaju o selidbi u London”, kaže jedan od agenata.

Povećani interes imućnijih Francuza za nekretnine u Londonu pokazuje da se oni plaše mera Fransoa Olanda, koji je otvoreno izjavio da ne voli bogataše pa je tokom predizborne kampanje najavio uvođenje velikih poreza na visoke plate i imovinu. Ako ispuni ono što je najavio, biće to stvarno drastičan udarac na imućnije Francuze, posebno na one koji sada nadprosečno zarađuju.

Stručnjaci kažu da bogate ne muče samo najavljeni visoki prihodi, nego i to što će ponovo poskupeti cena rada i poslovanja u Francuskoj. Postoji i treći razlog zabrinutosti – neizvesnost šta će biti sa evrom, jer bi propast evra mogla da ugrozi celokupnu poslovnu situaciju u Francuskoj.

Procenjuje se, inače, da u Londonu živi nekoliko stotina hiljada Francuza, najviše u četvrtima Kensington i Čelsi, pa se to područje kolokvijalno naziva “21. pariski arondisman”. Većina ih je došla u London zbog ekonomskih razloga, jer je i do sada bilo jeftinije poslovati iz Londona nego iz Pariza kao i zbog poreza, cene radne snage, ali i zbog finansijskih propisa koji su mnogo liberalniji nego u Parizu.

izvor: b92.net

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *