Zakerberg prodao akcije prije pada FB

Dodajte komentar

Osnivač i najveći akcionar Fejsbuka Mark Zakerberg, kao i neki od najvećih investitora, prodali su milione akcija te kompanije prije pada njihove cijene na berzi.

Osnivač Fejsbuka je na početku trgovanja prodao 30,2 miliona svojih akcija po cijeni od 37,58 dolara i time zaradio 1,13 milijardi dolara. Vrijednost akcije sada je ponovo u padu i kreće se oko 31 dolara, što znači da je Zakerberg pravovremenom prodajom uštedio oko 175 miliona dolara.

Inače, analitičari predviđaju da bi cijena tih akcija mogla pasti na svega 9,59 dolara. Pad vrijednosti akcija upućuje na činjenicu da se predviđa da kompanija ipak neće rasti tako brzo kao što se na početku očekivalo.

Kako navode strani mediji, otkriveno je i da su direktori te kompanije nekoliko dana prije izlaska na berzu bili upozoreni da su prihodi niži nego što se očekivalo, što bi sigurno smanjilo početnu cijenu akcija da se pojavilo u javnosti.

Postavlja se pitanje jesu li time glavni investitori zapravo profitirali na štetu manjih kupaca. Brojni akcionari su već podnijeli tužbu protiv Fejsbuka, kao i protiv banki Morgan Stanli i Goldman Saks, koje stoje iza izlaska na berzu popularne kompanije. Slučaj istražuju i Američka komisija za vrijednosne papire i Senat za bankarski odbor.

Akcionari su podnijeli tužbe jer postoji sumnja da su oni imali informacije o lošijim prihodima, ali ih nisu iznijeli u javnost. Otkriveno je i da su analitičari banaka svoje procjene o budućim zaradama Fejsbuka smanjili prije inicijalne ponude, ali da su te informacije podijelili samo sa velikim i privilegovanim investitorima, dok su one manje ostavili u mraku.

Žalbe četiri firme – KC (Knight Capital), CS (Citadel Securities), UBS i ATD (Automated Trading Desk) zbog haotičnog izlaska Fejsbuka na berzu Nasdak mogle bi da se odnose na gubitak veći od 100 miliona dolara, zbog velikog broja problema vezanih za prosljeđivanje naloga. Tako je, zbog tehničkog problema, berzanski početak Fejsbuka u prošli petak kasnio pola sata i veliki broj naloga klijenata bio je u zakašnjenju, što je nekim investitorima nanijelo veće gubitke, dok je vrijednost akcija padala.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *