Intel ulaže više od 40 miliona dolara u svjetsku mrežu univerzitetskih centara

Intel Corporation objavio je da će tokom sljedećih pet godina uložiti više od četrdeset miliona USD u svjetsku mrežu univerzitetskih istraživačkih zajednica pod nazivom “Intelovi saradnički istraživački instituti” (Intel Collaborative Research Institutes, ICRI), saopšteno je iz Intela. Program ICRI temelji se na uspjehu Intelovih centara za nauku i tehnologiju (Intel Science and Technology Centers, ISTC) u SAD-u, a okupiće stručnjake iz akademske i stručne zajednice kako bi im omogućio istraživanje i osmišljavanje nove generacije tehnologija. 

“Novim programom Intelovih saradničkih istraživačkih instituta naglašava se naša odlučnost glede započinjanja i finansiranja saradničkih univerzitetskih istraživanja koja će podsticati globalnu inovaciju u ključnim područjima i pridonijeti rješavanju nekih od najsloženijih problema današnjice”, izjavio je Justin Rattner, Intelov glavni tehnološki direktor. “Stvaranje višedisciplinske zajednice koju će činiti Intel, nastavno osoblje i postdiplomski istraživači iz cijeloga svijeta dovest će do revolucionarnih otkrića na nekim od najsloženijih i najproblematičnijih područja računarske tehnologije.”

Tri ICRI-ja sarađivat će s vlastitim zajednicama sastavljenima od više univerziteta i s drugim ICRI-jevima, kao i s američkim ISTC-ovima, te tako ojačati Intelovu globalnu istraživačku mrežu. U program ICRI ugradiće se i dva već osnovani centri: Intelov institut za vizualno računarstvo (Sveučilište Saarland) te Intelov i NTU-ov računarski centar za povezani kontekst (Nacionalni univerzitet na Tajvanu). Na taj će se način dodatno proširiti Intelova globalna istraživačka mreža.

poslovni.hr

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *