Intel ulaže više od 40 miliona dolara u svjetsku mrežu univerzitetskih centara

Intel Corporation objavio je da će tokom sljedećih pet godina uložiti više od četrdeset miliona USD u svjetsku mrežu univerzitetskih istraživačkih zajednica pod nazivom “Intelovi saradnički istraživački instituti” (Intel Collaborative Research Institutes, ICRI), saopšteno je iz Intela. Program ICRI temelji se na uspjehu Intelovih centara za nauku i tehnologiju (Intel Science and Technology Centers, ISTC) u SAD-u, a okupiće stručnjake iz akademske i stručne zajednice kako bi im omogućio istraživanje i osmišljavanje nove generacije tehnologija. 

“Novim programom Intelovih saradničkih istraživačkih instituta naglašava se naša odlučnost glede započinjanja i finansiranja saradničkih univerzitetskih istraživanja koja će podsticati globalnu inovaciju u ključnim područjima i pridonijeti rješavanju nekih od najsloženijih problema današnjice”, izjavio je Justin Rattner, Intelov glavni tehnološki direktor. “Stvaranje višedisciplinske zajednice koju će činiti Intel, nastavno osoblje i postdiplomski istraživači iz cijeloga svijeta dovest će do revolucionarnih otkrića na nekim od najsloženijih i najproblematičnijih područja računarske tehnologije.”

Tri ICRI-ja sarađivat će s vlastitim zajednicama sastavljenima od više univerziteta i s drugim ICRI-jevima, kao i s američkim ISTC-ovima, te tako ojačati Intelovu globalnu istraživačku mrežu. U program ICRI ugradiće se i dva već osnovani centri: Intelov institut za vizualno računarstvo (Sveučilište Saarland) te Intelov i NTU-ov računarski centar za povezani kontekst (Nacionalni univerzitet na Tajvanu). Na taj će se način dodatno proširiti Intelova globalna istraživačka mreža.

poslovni.hr

Check Also

Kompanije za rudarenje bitkoina prave najveću rudarsku farmu na svijetu

Njemačka kompanija za rudarenje bitkoin (BTC), Northern Bitcoin, je sklopila sporazum o spajanju sa američkim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *