Više vremena pred kompjuterom dovodi do depresije

Najnovije istraživanje Univerziteta nauke i tehnologije u Misuriju govori o tome da je jedan od indikatora depresije provođenje prevelike količine vremena ispred monitora.

Njihovo straživanje je uključivalo 216 studenata i pratilo njihovu upotrebu interneta koristeći program Cisco NetFlow, koji im je pokazao koje stranice najčešće posjećuju kako bi ustanovili pokazuju li simptome depresije.

Rezultati su otkrili kako su oni studenti koji su pokazivali simptome depresije najviše koristili uslugu četovanja, konstantno preskakali s korištenja jedne aplikacije na korištenje druge te konstantno provjeravali svoj mejl.

“Poteškoće pri koncentraciji i donošenje jasnih odluka poznati su indikatori depresije. Jasno je da pretjerano četovanje uzrokuje izolovanost i usamljenost u stvarnom svijetu “, naglašava istraživački tim.

Istraživači takođe tvrde kako se rezultati ovog istraživanja nadovezuju na rezultate onog nedavnog koje je pokazalo povezanost depresivnosti s korištenjem društvenih mreža poput Facebooka ili Twittera, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

Check Also

Naslovne stranednevnih novina za 6. jun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *