Stanovnici evrozone žele zadržati evro

Dodajte komentar

Stanovnici evropskih zemalja pogođenih dužničkom krizom glasali bi za zadržavanje evra ukoliko bi njihove zemlje sutra održale referendum, rezultati su ankete koju je sprovela agencija Ipsos.

Šest od deset glasača koji su izrazili svoje opredjeljenje iz Grčke, Njemačke, Francuske, Italije i Španije rekli su da bi glasali za ostanak svojih zemalja u evrozoni,a isti broj njih podržava održavanje takvog referenduma.

Kako prenosi Rojters, podrška evropskoj valuti bila je najjača u Grčkoj, koja se naglo približava izlasku iz evrozone. Tri četvrtine ispitanika navode da bi podržali ostanak u zoni evra.

U Njemačkoj i Italiji, međutim, evro bi podržao mnogo manji broj glasača – njih 57 odsto.

“Uprkos nemirima i debatama koje se vode u ovim zemljama, čini se da ljudi u onom trenutku ipak žele da zadrže evro”, rekao je viši potpredsjednik globalnih javnih poslova u Ipsosu.

Podrška referendumu o evru bila je najjača u Njemačkoj, gdje je sedam od 10 stanovnika glasalo za njegovo održavanje.

Ministri vlada Evropske unije sada otvoreno razgovaraju o mogućnosti izlaska Grčke iz evrozone i, dok na Atinu vrše pritisak da sprovede dogovorene mjere štednje, istovremeno pripremaju planove za slučaj njenog izlaska iz evrozone.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *