Vlada dijeli EPCG, VTB traži 60 miliona eura za kredit KAP-a

Dodajte komentar

Vlada uveliko razmatra odvajanje Termoelektrane od Elektroprivrede u posebno preduzeće da bi rješila dužničko – povjerilačke odnose sa najvećim potrošačem struje i dužnikom Kombinatom aluminijuma.

Takođe, dva mjeseca krije od javnosti i poreskih obveznika da je ruska VTB još 15. marta tražila ubrzanu naplatu 60 miliona eura potraživanja od KAP-a što u krajnjem lako može rezultirati novim aktiviranjem državnih garancija i plaćanje tog duga novcem građana.

To se može zaključiti iz Informacije Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija dostavljene parlamentu, a vezano za realizaciju zaključaka Skupštine u vezi sa sudbinom KAP-a, odnosno partnerstva sa ruskim CEAC-om oligarha Olega Deripaske, koje uprkos očekivanjima još nije raskinuto. Italijanski mediji su objavili da je kompanija A2A sa Vladom Igora Lukšića dogovorila da podijele EPCG i da Italijanima pripadnu hidroelektrane.

Šef parlamenta Ranko Krivokapić pismeno je zatražio od Vlade da do 17. maja Skupštini dostavi informaciju o realizaciji zaključaka od 29. februara, usvojenih zbog preuzimanja duga KAP-a.

U informaciji je detaljno opisano kako Vlada proteklih nekoliko mjeseci nije uspjela da natjera CEAC da u skladu sa Ugovorom o poravnanju vrati akcije KAP-a i nikšićkih Rudnika boksita državi. Zbog toga se uveliko razmišlja o međunarodnoj arbitraži, ali u Vladi nijesu sigurni kakve mogu biti posljedice tog dugotrajnog i skupog postupka.

“Vlada je, u saradnji sa EPCG i A2A, razmatrala moguće načine rješenja pitanja dugoročnog snabdijevanja KAP-a električnom energijom, nakon što država preuzime KAP. Prema važećem ugovoru, obaveza EPCG da isporučuje struju KAP-u ističe krajem 2012. Dugoročno rješenje pitanja snabdijevanja KAP-a električnom energijom, u postojećim uslovima, podrazumijeva aktivno učešće EPCG. Iz tog razloga, dogovoreno je da EPCG, u cilju definisanja opcije koja će biti u najboljem interesu svih strana, analizira sve raspoložive mogućnosti, a posebno: odvajanje Termoelektrane Pljevlja, sa određenim sredstvima i ugovornim odnosima, uključujući i ugovorne odnose sa KAP-om, ali i ostale opcije koje će zaštiti interese EPCG i izloženost EPCG u smislu obaveza KAP-a”, piše u dokumentu, sinoć objavljenom na sajtu Vlade.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *