Stranci neće stanove u Dubrovniku

Dodajte komentar

Nakon velikog buma u kupoprodaji kuća i stanova, zabeleženog pre nekoliko godina, dubrovačko tržište nekretnina poslednjih meseci gotovo potpuno zamrlo.

Razlozi su tome, kako ističu posrednici u prodaji nekretnina, ograničena ponuda i još uvek vrlo visoka cena kvadrata, koja Dubrovnik u tom pogledu čini najskupljim gradom u Hrvatskoj.

“Retki kupci uglavnom su domaći, a najčešće su to mlade porodice koje, uz kreditna zaduženja i neretko pomoć roditelja, pokušavaju doći do svoga krova nad glavom” , kaže direktor dubrovačke agencije “Spes” i predsednik Udruženja posrednika u prodaji nekretnina Dubrovačko-neretvanske županije Frano Bezić.

“Za razliku od nekih drugih gradova, poput Zagreba, gde su hiljade neprodatih stanova doprinele i nižim cenama, u Dubrovniku trenutno zbog skupih kvadrata kupuju samo oni kojima je stambeni prostor uistinu nužan, dok stranci ranije kupljene nekretnine uglavnom prodaju” , ističe on.

Kad je o inostranoj klijenteli reč, napominje Frano Bezić, njihovu odlasku s dubrovačkog tržišta doprineli su i hrvatski zakoni, koji su dosad stranim kupcima ograničavali način kupovine nekretnine ili, pak, njeno korišćenje.

“Mnogi su stranci, na primer, odustali od vlasništva nad nekretninom u Dubrovniku i okolini jer su procenili da im se ne isplati kupiti je po vrlo visokoj ceni, a da je potom ne mogu koristiti duže od 90 dana, te se radije odlučuju na boravak u hotelima ili u privatnom smeštaju” , objašnjava Frano Bezić.

Dodaje da se dubrovački trgovci nekretninama ipak nadaju da će najavljena liberalizacija zakona, uz uobičajeno veću aktivnost tokom turističke sezone, dovesti do pomaka u oživljavanju dubrovačkog tržišta u sledećim mesecima.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *