Lukšić: Nema opravdanja za našu uzdržanost, lijenost

Dodajte komentar

Zar ne treba da se zapitamo odakle tako niska participacija na tržištu rada u Crnoj Gori i tako puno neaktivnih, a radno sposobnih? Ne možemo očekivati da drugi rješavaju probleme, umjesto nas samih. Pokažimo da možemo da nastavimo da proizvodimo male i velike kompanije sjutrašnjice, kazao je premijer dr Igor Lukšić otvarajući danas Drugu preduzetničku koferenciju „Zapošljavanje kroz prizmu preduzetništva“ na Ekonomskom fakultetu.

Obraćajući se studentima i učesnicima manifestacije koju drugu godinu zaredom organizuju Ekonomski fakultet u Podgorici u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom i Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Lukšić je istakao da je „zadatak svake ozbiljne države i njene administracije koja drži do svoje budućnosti jeste da se potrudi da stvara ambijent koji podstiče svakog pojedinca, da prepozna i podstakne njegove sklonosti i najbolje kvalitete“.

– Mjera uspjeha u tome je stepen izgradnje sistema, koji će znati da podrži zdravu i dobru biznis ideju, koji će dati slobodu njenoj kreativnosti i pozdraviti njen uspjeh – kazao je on i dodao da preduzetništvo ima poseban značaj u vremenu kada se svijet suočava sa krupnim izazovima koji prevazilaze okvire globalne ekonomije.

Predsjednik Vlade je u nastavku govora akcentirao i da zemlje koje imaju jak sektor malih i srednjih preduzeća, mnogo uspješnije i brže u prevazilaženju ekonomskih izazova. Dodaje i da je zapošljavanje mladih konstantan izazov inkluzivnom razvoju društva i da se mladi širom svijeta susreću sa porastom nezaposlenosti – srećom u Crnoj Gori u nešto manjoj mjeri.

– Mladim ljudima je sada, više nego ikada ranije, potrebna podrška. Na nama je da činimo sve što je u našoj mogućnosti da im obezbijedimo priliku da steknu vještine i radnu etiku koja se stiče na poslu. Zašto je to važno? Za njihovu budućnost. Za budućnost Crne Gore.

Lukšić je podsjetio da Vlada preko Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Zavoda za zapošljavanje, Investiciono-razvojnog fonda podstiče poslodavce da pruže podršku pojedincu i stvore mladima priliku da razviju svoje profesionalne vještine, i da će nova šansa biti i program koji će IRF realizovati posredstvom kreditne linije EIB-a, u iznosu od 50 miliona eura.

– Nedavno punopravno članstvo Crne Gore u STO čini nam dostupnim velika svjetska tržišta. Nema opravdanja za našu uzdržanost, da ne kažem – lijenost. Naša zajednička snaga, kao društva, sve će se više odražavati u sposobnosti da dobre ideje prepoznamo, realizujemo i ponudimo kao praktična rješenja na domaćem, ali i tržištima van naših granica. Siguran sam da će se „dobro iz Crne Gore“ naći na mnogim tržištima. Znam da imamo dovoljno ambicije, znanja i sopstvene radne snage da svoje proizvode i usluge učinimo prepoznatljivim obilježjima naše zemlje i da nas drugi vide upravo kroz kvalitet koji ćemo nuditi – rekao je Lukšić.

On je pojasnio da su napori Vlade usmjereni na stvaranje dobrih, dugoročnih poslova za sve, „posebno mlade, slobodoumne, sposobne i kreativne kakvih u Crnoj Gori ima dosta“ i da, u tom smislu, novi pristup ulozi nauke i podsticanju koncepta istraživanja i razvoja ima posebno mjesto.

– Zar ne treba da se zapitamo odakle tako niska participacija na tržištu rada u Crnoj Gori i tako puno neaktivnih, a radno sposobnih? Ne možemo očekivati da drugi rješavaju probleme, umjesto nas samih. Pokažimo da možemo da nastavimo da proizvodimo male i velike kompanije sjutrašnjice. Uvjeren sam da za mnoge od vas taj put nije samo moguć, već počinje danas – zaključio je Lukšić.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *