Krivokapić i Lukšić različito o KAP-u i EPCG

Dodajte komentar

Premijer Igor Lukšić i predsjednik Skupštine Ranko Krivakpić različito i o ekonomskim temama. Krivokapić je prigovorio Vladi da, iako je imala dovoljno vremena, nije realizovala zaključak Skupštine i raskinula ugovor sa ruskim vlasnikom KAP-a.

Lukšić kaže da Vlada radi na tome, kao i na razmatranju opcija o budućnosti Elektroprivrede, pri čemu je jedna od varijanti izdvajanje Termoelektrane Pljevlja. Krivokapić protiv cijepanja energetske kompanije, a sa Lukšićem saglasan samo o tome da EPCG ostaje u državnom vlasništvu.

Kritike na račun Vlade stižu sa najvišeg mjesta u parlamentu, povodom realiziacije zaključaka Skupštine o KAP-u. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je u razgovoru sa novinarima ispred Skupštine,  prigovorio kabinetu Igora Lukšića:

-Vlada je dobila jasnu poruku parlamenta u prvom zaključku – raskinuti odnose sa CEAC-om. Vlada to do sad anije ispunila, a prošla su tri mjeseca, veliki rok za te aktivnosti. Očekujem da će Vlada ispoštovati prvi zaključak parlamenta da bi govorili o daljim koracima, rekao je Krivokapić.

Ranije danas premijer Lukšić je novinarima na Ekonomskom fakultetu poručio da Vlada izbjegava dva od tri moguća scenarija za KAP –  stečaj i gašenje, te da radi na realizaciji zakljčaka Skupštine.

-Pokušavamo da dođemo do modela koji će relativno efikasno stvoriti uslove da se raskine ugovor sa CEAC-om, da se KAP oslobodi svih mogućih dugova i da se obezbijedi energetsko snabdijevanje, jke ru suprotnom KAP ne može da radi, izjavio je Lukšić.

A u okviru priče o energetici neizbježno je i pitanje eventualnog izdvajanja Termoelektrane Pljevlja iz Elektroprivrede. To je jedna od dvije opcije koje se trenutno analiziraju, kazao je Lukšić

– Jedna opcija je da se izdvoji TE Pljevlja, da bud evećinski državna i d ana taj način oslobodimo EPCG, čiji bi većinski vlasnik ostala država, veze sa KAP-om. Druga opcija je da to ostane jedno preduzeće ali da dođe do redukcije proizvodnje i obaveze EPCG da snabdijeva KAP, rekao je Lukšić.

On je naglasio da u svakom slučaju država ostaje većinski vlasnik EPCG.

Za Ranka Krivokapića nema dileme o statusu Elektroprivrede

– Zaključci parlamenta su jasni – većinsko državno vlasništvo, to znači 55 prema 45, i nema promjene i funkcionalnog razbijanja EPCG, poručio je Krivokapić.

O tome će se govoriti i u skupštinskoj raspravi o rebalansu budžeta, predviđa Lukšić, koji očekuje da će poslanici dati podršku Vladi za ono što radi u vezi sa KAP-om i EPCG-om.

izvor: antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *