Gubitak Galenike 120 miliona, Hemofarma 50 miliona evra

Dodajte komentar

Hemofarm iz Vršca, čiji je vlasnik njemački proizvođač generičkih lijekova Štada, završio je prošlu godinu s gubitkom od oko 5,5 milijardi dinara što je oko 50 miliona evra. Još gore je prošlu poslovnu godinu završila zemunska Galenika, u vlasništvu Republike Srbije, sa gubitkom od oko 12,09 milijardi dinara što je gotovo 120 miliona evra. Podaci o prošlogodišnjem poslovanju Zdravlja iz Leskovca nisu objavljeni.

I Hemofarm i Galenika su 2008. i 2009. godine poslednji put poslovali sa dobiti. Zanimljivo je da je Hemofarm (19,65 odsto) suvlasnik Velefarma AD Holding kompanije za promet lijekovima i drugim medicinskim proizvodima, koji je opet vlasnik Velefarma – VFB doo za promet lijekovima i drugim medicinskim proizvodima. U obje firme je na predlog Hemofarma 31. januara otvoren stečaj. Samo račun Velefarma – VFB bio je tada blokiran za iznos od oko 5,3 milijarde dinara ili oko 50 miliona evra, dok je Velefarm Holding zaključno sa 2010. godinom imao kumulirane gubitke od oko sedam milijardi dinara, dakle oko 70 miliona evra. Imovina Velefarm je procenjena na 13,8 milijardi dinara ili 130 miliona evra.

Pojedinačno najveći suvlasnik ( 23 odsto)Velefarma je firma Farmaholding iz Beograda u vlasništvu 21 malog akcionara čija imena nisu poznata u javnosti, drugi suvlasnik po udjelu (22,24 odsto) je firma Inveholding iz Beograda u vlasništvu u Švajcarskoj registrovane firme Velex Swiss GMBH.

Prema informacijama finansijskih stručnjaka sa kojima se konsultovao Danas, međusobne poslovno-finansijske kombinacije svih ovih firmi uključujući i Habit farm iz Ivanjice, takođe u stečaju, zasluživale su nezavisnu reviziju.

Autor/Izvor:  bankar.me/ naslovi.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *