Špigl: Grčka mora da napusti euro

Dodajte komentar

Na naslovnoj strani novog broja najuticajnijeg njemčakog magazina “Špigl” piše “Adio, Akropolj” i “Zašto Grčka mora da napusti evro”.

Ugledne ličnosti iz svijeta njemačkog biznisa i politike ove sedmice su otvoreno govorile da evrozona može da opstane bez Grčke, zato što je blok sada otporniji na šokove.

“Špigl” je otišao korak dalje i ocijenio da je izlazak Grčke iz evrozone sada jedno rješenje. Na naslovnoj strani prikazana je polomljena kovanica evra na grčkim antičkim ruševinama, u atmosferi sumraka.

“Uprkos skepticizmu, naši urednici do sada su podržavali ostanak Atine u evrozoni. Od parlamentarnih izbora početkom maja, posmatrači `Špigla` promijenili su mišljenje”, piše u uredničkom komentaru.

Grčka je zapala u političku krizu od održavanja parlamentarnih izbora, pošto nijedna stranka ne može da okupi koaliciju radi formiranja vlade.

“Grci nisu nikada bili zreli za monetarnu uniju, a nisu to ni danas. Pokušaj da se zemlja postavi na zdrave osnove kroz reforme nije uspio”, piše u tekstu.

“Špigl” piše da je izlazak iz evrozone “u njihovom interesu” i da zemlja samo u tom slučaju ima šansu da, na duže staze, ponovo stane na svoje noge.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas da ne može da primora Grčku da ostane u evrozoni, ali da se nada da će Atina to učiniti.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *